Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen celstraf voor Haagse antiquair

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechtbank 's-Gravenhave

Geen celstraf voor Haagse antiquair

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 4-02-2002

Edwin H., de 40-jarige Haagse antiquair die op 5 juli 2001 een gewapend conflict aanging met zijn collega Max van Leeuwen, hoeft niet de gevangenis in
De rechtbank heeft hem gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden en een taakstraf van 180 uur. Bovendien is bepaald dat Edwin H. zich onder verplicht toezicht van de reclassering en van een psychiater moet stellen. De rechtbank sprak hem vrij van poging tot doodslag, maar achtte wel bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan 'bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht' en verboden wapenbezit. Officier van justitie A. Keulen eiste twee weken geleden, tijdens de behandeling van de rechtszaak, vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk.
De antiquairs hadden ruzie over de immense zolder van het stadspaleis 'Het Spaansche Hof' aan het Westeinde. Edwin H. huurde die zolder van Max van Leeuwen, de 46-jarige eigenaar en medebewoner van het monumentale pand. Van Leeuwen wilde het Spaansche Hof onverhuurd voor 11,25 miljoen gulden verkopen aan een besloten vennootschap. Hopster was wanhopig. Hij had al voor een vermogen in de zolder geïnvesteerd om deze, weliswaar illegaal, te laten verbouwen tot appartementen. Bovendien wilde hij een deel van de zolder te bestemmen als museum voor zijn verzameling schilderijen van wijlen kunstenaar Van Goudzwaard.
Op 5 juli 2001 stond hij plotseling gewapend voor de deur van Van Leeuwen. Volgens Van Leeuwen haalde Edwin H. twee keer de trekker over, maar haperde het wapen. Edwin H. beweerde dat hij het pistool op zijn eigen hoofd had gericht om voor de ogen van Van Leeuwen zelfmoord te plegen. De rechtbank achtte alleen bewezen dat hij het pistool op Van Leeuwen gericht had gehouden.


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad8802

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=6425&i=43&ti=3 .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie