Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenten aan zet om nieuwbouw op te krikken

Datum nieuwsfeit: 05-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Aedes
Zoek soortgelijke berichten

Aedes

Gemeenten aan zet

5 februari 2002

Er worden in Nederland te weinig nieuwe woningen gebouwd. Daarom heeft een 'taskforce' van diverse partijen, waaronder het ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes vereniging van woningcorporaties, een grote reeks te nemen maatregelen op een rijtje gezet. Aedes is tevreden met de resultaten van de taskforce, omdat met deze maatregelen de vernieuwing van oude stadswijken een nieuwe impuls kan krijgen.

De sloop van verouderde flats stokt omdat er onvoldoende nieuwe woningen vrijkomen om die mensen naar toe te laten verhuizen. Aedes is vooral tevreden over de aanbeveling om te gaan experimenteren met zogenaamde 'herstructureringszones'. In een dergelijke zone kunnen corporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven slagvaardig opereren omdat ze vrijstelling hebben van het betalen van overdrachtsbelasting over ingebrachte woningen, BTW over grond en OZB over te slopen panden. Daarnaast gelden in die zones verkorte ruimtelijke- en milieuprocedures zodat de wijkvernieuwing voortvarender van de grond kan komen.

Volgens Aedes zijn nu vooral de gemeenten aan zet omdat deze nu teveel verschillende rollen op zich nemen: als politieke besluitvormer, publiekrechtelijke vergunningverlener, private investeerder en infrastructuurverschaffer inéén. Gemeenten zullen moeten leren niet alle details zelf in de hand te willen houden, omdat dit tot eindeloos lange procedures en vertragingen leidt. Voor het opkrikken van de nieuwbouw en het stimuleren van de wijkverbetering is het belangrijk dat de gemeenten meer een regierol krijgen en zich minder richten op de inhoud. Zodoende kunnen ze meer ruimte geven aan woningcorporaties en andere marktpartijen, die zo de vernieuwing van de steden slagvaardiger kunnen realiseren.

reageer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie