Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rol van ambtenaar moet duidelijk zijn in Internetdebat

Datum nieuwsfeit: 05-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Rol van ambtenaar moet duidelijk zijn in Internetdebat

5 februari 2002

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) organiseert Cap Gemini Ernst & Young (CGEY) een digitaal debat over spelregels voor ambtenaren die deelnemen aan een debat op internet. Tot 1 maart a.s. kan iedereen daarover meediscussiëren op de website www.digitaaldebat.nl.

Bezoekers van de website www.digitaaldebat.nl worden uitgenodigd mee te denken over de vraag hoe zij het liefst in discussie treden met de overheid en welke spelregels hierbij van belang zijn.

Persoonlijke ervaringen, opvattingen of opmerkingen van de deelnemers worden meegenomen in het onderzoek naar regels en procedures die moeten gelden in digitale debatten waaraan de overheid meedoet. De overheid organiseert dit soort debatten steeds vaker om de mening van de burger beter te leren kennen. Bijvoorbeeld over de gasboringen op de Waddenzee op www.waddenzee.nl of over het lerarentekort in het onderwijs op www.onderwijsdebat.nl. Het is echter niet duidelijk in welke mate overheidsvertegenwoordigers zich in dergelijke discussies kunnen mengen en of daaruit rechten en plichten voortvloeien. De bedoeling is dat door middel van dit onderzoek duidelijk wordt welke afspraken deelnemers in dergelijke debatten kunnen maken. Dit is met name belangrijk om vast te stellen wat de rol van ambtenaren in digitale debatten is. De afspraken zijn bedoeld om onderlinge verwachtingen in de virtuele communicatie tussen overheid en burger te verduidelijken.

Het onderzoek geeft bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

· Welke spelregels gelden voor vertegenwoordigers van de overheid (met name ambtenaren) bij een digitaal debat?

· Wat zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van (vertegenwoordigers van) de overheid in een digitaal debat?

Op basis van theoretische inzichten en praktijkervaringen heeft CGEY een concept-raamwerk voor digitale debatten opgesteld. Het raamwerk wordt verder ontwikkeld op basis van de resultaten van de discussie op de website www.digitaaldebat.nl.

De digitale discussie wordt op 1 maart 2002 afgerond. Het raamwerk voor digitale debatten zal na toetsing via het ministerie van BZK beschikbaar worden gesteld.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie