Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CHILDE project: afbeeldingen uit 19e eeuwse Europese kinderboeken

Datum nieuwsfeit: 05-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke bibliotheek
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijke bibliotheek

CHILDE project: afbeeldingen uit 19e eeuwse Europese kinderboeken

Marie Leopold, Kinderernst en kinderspel

De twaalf maanden

Pieter Louwerse, Mannen van sta-vast of de Oost-Indische compagnie onder den gouverneur-generaal Jan Pietersz Koen

J.H. Beusekamp, Eenige stukken uit de natuurlyke historie voor kinderen

In 2001 is door de Koninklijke Bibliotheek intensief geparticipeerd in het CHILDE-project. CHILDE is een acroniem van Children's Historical Literature Disseminated throughout Europe. Er werd aan project deelgenomen door een zevental instellingen die zich op een of andere wijze bezig houden met (historische) kinder- en jeugdliteratuur, uit Ierland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Nederland. Doelstelling van het project was de gezamenlijke presentatie van ca. duizend afbeeldingen uit 19e eeuwse kinderboeken. Ten behoeve van deze presentatie is een database ontwikkeld en een website gecreëerd, die naast de afbeeldingen ook gegevens bevat over de afzonderlijke instellingen, over beheer en ontsluiting van collecties oude kinderboeken en een educatieve component.

De Koninklijke Bibliotheek beschikt over de grootste collectie kinderboeken van Nederland. Ten behoeve van het CHILDE-project zijn 200 afbeeldingen geselecteerd uit een 40-tal boeken, die gezamenlijk een representatief beeld geven van kinderboeken in de 19e eeuw, en van de ontwikkeling die illustratietechniek in die tijd heeft doorgemaakt. De afbeeldingen zijn nauwkeurig omschreven en naar genre ingedeeld zodat er in de database op diverse manieren naar kan worden gezocht.

De project-coördinatie werd uitgevoerd door Buckinghamshire County Council Library Service in Engeland, de financiering geschiedde in het kader van het Europese 'Culture 2000 Programme'. Naast de de genoemde faciliteiten biedt het project ook zicht op een inventarisatie van bestaande collecties in Europa. In elk geval worden pogingen in het werk gesteld om het CHILDE-project een vervolg te doen krijgen in de vorm van een Europees netwerk van instellingen die kinderboekencollecties beheren. Gezamenlijke doelstellingen daarbij zijn onder meer shared cataloguing, uitwisseling van deskundigheid inzake ontsluiting, beheer en conservering, mogelijkheid van gezamenlijke presentaties en projecten, tentoonstellingen en deelprojecten over schrijvers, illustratoren, illustratietechnieken en thema's.

Bezoek www.bookchilde.org

30 januari 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie