Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Annelies van Parys wint Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen-Quebec

Datum nieuwsfeit: 05-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 5 FEBRUARI 2002

PRIJS HEDENDAAGSE MUZIEK VLAANDEREN-QUEBEC 2001 WORDT TOEGEKEND AAN ANNELIES VAN PARYS

De Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen-Québec werd een tiental jaren geleden gecreëerd in het kader van de entente tussen Vlaanderen en Québec. Oorspronkelijk werd de prijs opgevat als de erkenning van het talent van componisten (uit Vlaanderen) en uitvoerders (uit Québec). Via de prijs wilden de regeringen van Vlaanderen en Québec hun hedendaagse kunstenaars in het buitenland bekend maken en de uitwisseling tussen creërende en uitvoerende musici bevorderen. De prijs werd in het verleden toegekend aan de volgende Vlaamse componisten: Jan Van Landeghem, Wim Henderickx, Luc Brewaeys, Peter Swinnen en Martin Valcke.

Vanaf 2000 werd de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen- Québec grondig hervormd. De prijs werd voortaan voorbehouden aan componisten uit Vlaanderen en Québec. Bij prioriteit wordt hierin de jongere generatie van componisten beoogd, nl. zij die tussen 2 en 10 jaar professionele ervaring (als componist) kunnen voorleggen. De ingediende werken moeten geschreven zijn voor een ensemble van minimaal 2 en maximaal 10 uitvoerders. Het werk mag reeds eerder uitgevoerd of opgenomen zijn. De laureaat ontvangt een geldprijs van 4.957,87 ?, samen met een reissubsidie om de prijs in Montréal in ontvangst te kunnen nemen.
De prijs wordt jaarlijks toegekend, het ene jaar aan een Vlaamse componist, het volgende jaar aan een componist uit Québec. In 2000 was de Québecse componist André Ristic de laureaat. Het bekroonde werk, "Vers" (voor fluitoctet), werd in het voorjaar van 2001 uitgevoerd in het Kunstencentrum Vooruit tijdens een laureatenconcert waarop ook de prijs aan de laureaat werd overhandigd.

Voor de Prijs 2001 werd een oproep gericht aan Vlaamse componisten. De inzendingen werden afgesloten op 22 oktober 2001. Het Muziekcentrum Vlaanderen, dat de wedstrijdactiviteiten voor Vlaanderen coördineert, ontving op die datum 12 inzendingen van 10 componisten. Twee van de inzendingen voldeden niet aan de formele vereiste van maximale professionele ervaring. De overige tien werken werden anoniem voorgelegd aan een jury die eind januari 2002 in Montréal bijeenkwam. In deze jury zetelden drie musici (componisten en uitvoerders) uit Québec en twee uit Vlaanderen. De namen van de juryleden zullen ten vroegste drie maanden na de jurering bekend gemaakt worden.

De jury besliste om de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen-Québec toe te kennen aan de jonge Vlaamse componiste Annelies VAN PARYS voor het werk Phrases V (voor gitaar, harp, piano en slagwerk).

De jury gaf het volgende oordeel over dit werk: "De jury is van oordeel dat de componist van een sterke persoonlijkheid getuigt.
Het is een zeer mooi werk met een mooi klankenpalet en met veel poëzie. Men komt als luisteraar in een universum terecht. De sfeer groeit uit het materiaal zelf. De inhoud staat goed in verhouding tot de duurtijd: de componist heeft het werk niet nodeloos gerekt. Het werk moet het niet hebben van spektakel. Het heeft zeer veel sfeer en is charmant Het werk is goed geschreven voor een zelfstandig kamermuziekensemble, en kan dus ook zonder dirigent uitgevoerd worden."

Annelies VAN PARYS (°1975) behaalde de meestergraad in de muziek voor piano (1998) en voor compositie (1999), beide aan het departement Muziek van de Hogeschool Gent. Zij werd in 1999 geselecteerd voor een project rond hedendaagse componisten met het ensemble Champ d'Action, waar haar werk SoLeTuDe werd uitgevoerd o.l.v. Luc Brewaeys. In 2001 nam zij deel aan het
componistenseminarie van Ictus, waar onder meer haar werk Phrases V een repetitie-uitvoering kende o.l.v. Georges- Elie Octors.
Zij is momenteel lerares piano en begeleidingspraktijk aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge en aan de Arteveldehogeschool
Zij is als professioneel componiste actief vanaf 1996 en componeerde tot op heden een 20-tal werken voor verschillende formaties van kamermuziekensembles.

Het bekroonde werk zal uitgevoerd worden in Montréal (Salle Pierre-Mercure) op woensdag 15 mei 2002 om 20u door het Ensemble van de SMCQ (Société de musique contemporaine du Québec) onder de leiding van Walter Boudreau en met de medewerking van de componiste. Tijdens dit laureatenconcert worden ook de bekroonde werken van enige vroegere laureaten, nl. Wim Henderickx (Mysterium), André Ristic (Vers), Peter Swinnen (Quar'l) en André Villeneuve (Vingt-neuf Tracés solitaires d'humanité) uitgevoerd. Het concert wordt opgenomen door Radio Canada. Van dit concert wordt eveneens een CD geproduceerd die zowel in Europa als Canada (en USA) gedistribueerd zal worden.

Het bekroonde werk zal op een nog te bepalen datum uitgevoerd worden in het Kunstencentrum Vooruit in Gent (najaar 2002).

De prijs wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse minister van Cultuur, het Ministère de la Culture et des Communications du Québec, het Ministère des Relations Internationales du Québec, de Conseil des Arts et des Lettres du Québec en met de medewerking van het Muziekcentrum Vlaanderen, de Sociéte de Musique Contemporaine du Québec, het KunstencentrumVooruit, Radio Canada en Klara.

Voor verdere informatie kan u terecht bij het Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel, Tel: 02/504.90.90, Fax: 02/502.81.03, Vragen naar : Jan Jaspers, directeur, e-mail: (jan@muziekcentrum.be)

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie