Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing nationaal geörienteerde kunstmuziek aan RU Groningen

Datum nieuwsfeit: 05-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Nationaal geörienteerde kunstmuziek

Rond 1860 verzamelden zich in St.Petersburg rond de pianist en componist Milij Balakirev de amateur-componisten Cesar Cui, Modest Musorgskij, Alexander Borodin en Nikolai Rimskij-Korsakov. De kunstcriticus Vladimir Stasov, medestander van de groep, duidde hen aan met de benaming, het 'kleine, maar reeds machtige hoopje'. Deze benaming werd de bijnaam voor Balakirev en zijn groep, die buiten Rusland ook wel de 'Groep van Vijf' wordt genoemd. De hechte onderlinge samenwerking van deze vijf componisten bracht een bloeiperiode in de Russische kunstmuziek voort, waarin Russische kerk- en volksmuziek, oriëntaalse invloeden en Russische folklore, cultuur, literatuur en geschiedenis als inspiratiebronnen fungeerden. Eén en ander leidde tot een geheel eigen muzikaal idioom en - waar het het werken voor of met orkest betrof - tot schitterende orkestraties. Aan de hand van vele muziekvoorbeelden bespreekt muziekwetenschapper Henriëtte Sanders de geschiedenis en muzikale bijzonderheden van de Russische nationale kunstmuziek van voornamelijk de tweede helft van de 19e eeuw.

Dr. Henriëtte Sanders studeerde muziekwetenschap, piano en zang te Amsterdam. Ze is lange tijd als docent muziekwetenschappen verbonden geweest aan het Instituut voor Muziekwetenschap en het Conservatorium in Groningen. Het merendeel van haar publicaties ligt op het muziekjournalistieke vlak. Zij promoveerde in 1999 aan de Universiteit van Tübingen op een proefschrift over Schubert.

Datum en tijd

dinsdag 5 februari, 20.00 - 21.30 uur

Spreekster

dr. Henriëtte Sanders

Titel

Nationaal geörienteerde kunstmuziek

Serie

Rond Repin

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 5463, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie