Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groene Levensader: deelproject Dommel door Boxtel van start

Datum nieuwsfeit: 06-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Boxtel
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Boxtel


informatiebijeenkomst 6 februari
Groene Levensader: deelproject Dommel door Boxtel van start


-

Begin 2000 hebben gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel de visie 'Groene levensader door Boxtel' vastgesteld. De visie dient als basis voor de ontwikkeling langs de Dommel en het Smalwater. Aangezien het alweer een tijdje geleden is dat u hierover informatie heeft kunnen lezen zetten we voor u nog eens de belangrijkste punten van deze visie op een rijtje.

Daarnaast nodigen wij u graag uit voor een informatieavond over het deelproject Dommel door Boxtel op woensdag 6 februari in het gemeentehuis.

Groene Levensader door Boxtel
Het Rijk heeft veel aandacht voor de natuur en kwaliteit van de leefomgeving. Het heeft de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) bedacht als netwerk voor de natuur.
In het netwerk zijn zogenaamde ecologische verbindingszones aangewezen. Ecologische verbindingszones zijn lijnvormige stroken grond, meestal langs wegen, spoorlijnen, rivieren / sloten of dijken, waarmee natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Zij moeten zodanig zijn ingericht, dat planten en dieren zich van het ene naar het andere gebied kunnen verplaatsen.

De Dommel en het Smalwater zijn door de provincie aangewezen als onderdeel van het landelijk netwerk. In De Groene Levensader door Boxtel wordt een visie gegeven op dit gebied.

De visie heeft 3 doelen langs het water:

* Een betere verbinding voor planten en dieren (ecologische verbindingszone)
De Groene Levensader legt een verbinding tussen de natuurgebieden Mortelen, Kampina, De Geelders en Venrode. Het is belangrijk dat dieren en planten langs en in het water zich van het ene gebied naar het andere gebied kunnen verspreiden. Dit wordt nu tegengehouden door de niet-groene plekken in de oevers. Dit moet opgelost worden.


* Een betere kwaliteit van de leefomgeving Het groen langs het water is niet overal even mooi. Denk aan de verzanding in Boxtel - Oost en de Dommeloever van steen in het centrum. In het centrum van Boxtel is het belangrijk om meer groen te planten. Dit zorgt ervoor dat de omgeving er aantrekkelijker uitziet en dat planten en dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen.


* Meer mogelijkheden voor recreatie
Er worden bewust plekken gekozen waar recreatie ( vissen, fietsen, varen) en natuur goed samen kunnen gaan. Zo is er al een wandelroute aangelegd bij de Ecologisch Verbindingszone tussen het waterschapshuis en de wijk Munsel.

Natuur, wonen en recreatie hand in hand
Om de visie uit te voeren is het gebied in een aantal delen opgesplitst. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een concreet deelproject voor gebieden langs de Dommel door Boxtel opgestart. Dit deelproject heet Dommel door Boxtel. De gebieden langs het Smalwater en de Blauwhoefseloop horen hier niet bij. Met Dommel door Boxtel wordt invulling gegeven aan de doelen uit de visie.

Informatiebijeenkomst
Op woensdag 6 februari organiseren de gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel een informatiebij-eenkomst over het deelproject Dommel door Boxtel. Tijdens deze avond wordt de visie De Groene Levensader door Boxtel nog even toegelicht. Daarnaast krijgt u meer informatie over hoe het deelproject Dommel door Boxtel er uit gaat zien. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, ingang Dr Van Helvoortstraat 1.

U bent hierbij van harte welkom!

Vervolg proces
Na de informatiebijeenkomst volgt in april 2002 een tweede bijeenkomst waarin het inrichtingsplan wordt toegelicht. Daarna stellen de gemeente en het waterschap het plan in concept vast, waarna de formele inspraakperiode begint.

Na de inspraakperiode wordt het inrichtingsplan, zo nodig aangepast naar aanleiding van de inspraakperiode, vastgesteld. Waarschijnlijk begint de uitvoering in oktober. Dan krijgt u informatie over de planning en aard van de werkzaamheden.

Meer informatie
Mocht nog vragen hebben of een verslag willen ontvangen indien u niet aanwezig kan zijn bij de informatiebijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Frans Jagt , projectleider Dommel door Boxtel van Waterschap De Dommel, tel. 0411 - 618 468 of met Harrie Heerkens, voorlichting gemeente Boxtel, tel. 0411 - 655265.

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie