Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen tegen ronselen van stemmen in Alphen a/d Rijn

Datum nieuwsfeit: 06-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Alphen aan den Rijn


Verkiezing van de leden van de gemeenteraad

Maatregelen tegen het ronselen van volmachtstemmen

De Burgemeester van Alphen aan den Rijn maakt bekend, dat de volgende maatregelen zijn doorgevoerd om het ronselen van volmachtstemmen tegen te gaan.


1. Het strafmaximum voor het ronselen van volmachtstemmen is gesteld op een hechtenis van ten hoogste een maand of een geldboete van de derde categorie;

2. De delictsomschrijving luidt: Strafbaar is het "stelselmatig personen aanspreken of anderszins persoonlijk benaderen ten einde hen te bewegen het formulier op de oproepingskaart, bestemd voor het stemmen bij volmacht, te ondertekenen en deze kaart af te geven". Dit betekent dat degene die stelselmatig personen individueel benadert, mondeling of schriftelijk, om oproepingskaarten te ronselen, strafbaar is.
3. Op de oproepingskaart is een waarschuwing opgenomen, die inhoudt dat de kaart pas aan iemand anders mag worden meegegeven, nadat de naam van de gemachtigde is ingevuld.

4. De Burgemeester heeft de bevoegdheid de verzegelde pakken die genoemd worden in artikel N 2 van de Kieswet te openen en deze verzegelde pakken, nadat definitief over de toelating van de gekozenen tot de gemeenteraad is beslist, ten behoeve van een onderzoek naar een strafbaar feit over te dragen aan de officier van justitie.

5. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om ten behoeve van het onderzoek naar de geloofsbrieven de verzegelde pakken, bedoeld in artikel N 2 van de Kieswet, te openen.

Nadere inlichtingen over het vorenstaande of over de verkiezingen in het algemeen, zijn te verkrijgen op het Stadskantoor bij de afdeling Burgerzaken, geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.30 uur en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur, telefoon 0172 - 481207.

Alphen aan den Rijn, 1 februari 2002
De Burgemeester voornoemd,
N.P.M. Schoof

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 februari 2002 laatste wijziging

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie