Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lnv adviseert jonge schapen te kopen voor offerfeest

Datum nieuwsfeit: 06-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

www.minlnv.nl

MIN LNV:Lnv adviseert jonge schapen te kopen voor offerfeest

nr. 14 6 februari 2002

LNV ADVISEERT JONGE SCHAPEN TE KOPEN VOOR OFFERFEEST

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij raadt moslims aan voor het offerfeest van 21 t/m 24 februari schapen of geiten te kopen die jonger zijn dan 30 maanden. Reden hiervoor is dat schapen en geiten ouder dan 24 maanden steekproefsgewijs getest moeten worden op scrapie. Hierdoor mag de eigenaar het te testen dier pas een dag later meenemen.

De leeftijd van schapen en geiten wordt bepaald aan de hand van het gebit. Dieren die nog niet vier volwassen snijtanden hebben, zullen niet worden getest. Deze dieren mogen direct na de rituele slacht worden meegenomen. Daarom raadt LNV de moslims aan voor het offerfeest schapen of geiten te kopen die nog niet vier volwassen snijtanden hebben.

Sinds 1 januari worden volwassen schapen en geiten in het slachthuis steekproefsgewijs getest op scrapie. Dit testen gebeurt nu in de gehele Europese Unie. De EU heeft bepaald dat alleen de oudere dieren steekproefsgewijs getest hoeven te worden en dat een getest dier op het slachthuis moet blijven totdat duidelijk is dat de testuitslag negatief is. Dat is pas de volgende dag. Jonge dieren hoeven dus niet getest te worden.

Meer informatie over het offerfeest is te vinden op www.minlnv.nl/rvv

06 feb 02 15:34

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie