Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 stemt tegen gedwongen opname met observatiemachtiging

Datum nieuwsfeit: 06-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: D66
Zoek soortgelijke berichten

D66

D66-logo

6 februari 2002

D66 tegen gedwongen opname

Boris Dittrich

Reacties: (b.dittrich@tk.parlement.nl)

Boris Dittrich vreest dat door aanname van een amendement van PvdA en VVD, dat de zogeheten observatiemachtiging regelt, mensen van wie niet vaststaat dat zij lijden aan een psychiatrische stoornis van hun vrijheid worden beroofd.

Het wetsvoorstel BOPZ (Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen) introduceert de voorwaardelijke machtiging in de psychiatrie. D66 steunt het concept van de voorwaardelijke machtiging. Het biedt een alternatief voor een gedwongen opname in situaties, waarin de betreffende psychiatrische patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of voor zijn omgeving, maar waarin de verwachting leeft dat dat gevaar buiten de inrichting kan worden afgewend, zolang de betrokkene maar de aan hem gestelde voorwaarden zal naleven. Die voorwaarden zullen veelal medicijngebruik tot onderwerp hebben. De patiënt behoeft dan niet te worden opgenomen, maar kan thuisblijven. Dat biedt veel voordelen. Een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis is zeer ingrijpend. Kan een patiënt thuis worden behandeld, dan heeft dat de voorkeur. Houdt hij zich niet de voorwaarden, die zijn afgesproken en vastgelegd in het behandelingsplan, dan zal alsnog een gedwongen opname moeten volgen.

Het amendement van PvdA en VVD op dit wetsvoorstel regelt de observatiemachtiging, die gedwongen opname mogelijk maakt. De Tweede Kamer spreekt al geruime tijd over de uitleg van dit amendement. D66 stelt vraagtekens bij de uitleg van de indieners en vraagt zich af wat de ijkpunten zijn waaraan afgemeten wordt of de observatiemachtiging werkt en nuttig is, en hoe gemeten wordt of betrokken er baat bij hebben? Het gevaar bestaat dat mensen van wie niet vaststaat dat zij lijden aan een psychiatrische stoornis van hun vrijheid worden beroofd. Het probleem van mensen die op straat leven en verkommeren, maar desondanks structureel hulp weigeren, zal, zo verwacht D66, niet uit de wereld worden geholpen door de gedwongen opname. Integendeel, zij zullen zich wellicht harder verzetten tegen institutionele hulp.

De toelichting op het amendement door de indieners strookt ook niet met wat de PvdA zelf naar buiten brengt. Dit maakt de D66-fractie huiverig. Uitdrukkelijk wordt in de toelichting gesteld dat het niet de bedoeling is personen die bijvoorbeeld overlast veroorzaken of zwerven op straat willekeurig te laten opnemen. De website van de PvdA van een dag voor indiening van het gewijzigde amendement meldt echter: het gaat om mensen die op straat zwerven maar ook om mensen die achter hun deur verkommeren. Om welke groep gaat het nu? Opgemerkt mag worden dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zeer afhoudend staat tegenover het amendement.
Om bovenstaande redenen zal D66 tegen het amendement stemmen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie