Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie Gezondheidszorg vraagt Petten nog even open te laten

Datum nieuwsfeit: 06-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS minvws.nl

IGZ-advies: laat kernreactor Petten open tot 18 februari

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseert om de sluiting van de kernreactor in Petten op zijn minst uit te stellen tot het moment van de normale periodieke stillegging van de reactor. Op deze manier hoeft de behandeling van veel patienten met radio-isotopen niet voortijdig gestaakt te worden.

Rond 18 februari staat een reguliere stillegging van de reactor in Petten gepland. Bij een dergelijke geplande stillegging is er voldoende produktievoorraad tot de herstart van de reactor. Bij onvoorziene omstandigheden zijn de reactoren in België en Frankrijk de achtervang. Deze reactoren zijn echter op dit moment wegens onderhoudswerkzaamheden gesloten. Reactoren in Zuid-Afrika en Canada kunnen de capaciteit van Petten slechts voor een gedeelte en met vertraging opvangen. Josée Hansen, hoofdinspecteur voor de farmacie en medische technologie: 'Als de reactor in Petten eind deze week sluit, betekent dit dat de behandeling van veel patiënten wordt vertraagd of onderbroken. Uit onze inventarisatie blijkt dat een niet-geplande sluiting van Petten tot gevolg kan hebben dat enkele radio-isotopen gedurende tenminste twee, drie weken niet geleverd kunnen worden. Als we wachten tot de normale stillegging doet deze problematiek zich niet of nauwelijks voor. Duurt de stillegging langer dan gewoonlijk dan zijn er mogelijk andere risico's. De inspectie zal deze de komende tijd in kaart brengen.'.

Er zijn drie groepen producten in de nucleaire geneeskunde en de radiotherapie waarvoor de sluiting van de reactor in Petten consequenties heeft. 1. De diagnostische radiofarmaca die gebruikt worden voor het stellen van een diagnose op afdelingen nucleaire geneeskunde. Voor de productie van dit middel zijn op korte termijn voldoende alternatieven voor handen. 2. De therapeutische radiofarmaca die gebruikt worden voor de behandeling van onder andere kanker. Door vroegtijdige sluiting vermindert de levering van een aantal isotopen wereldwijd gedurende tenminste 2-3 weken sterk. 3. De isotopen die worden gebruikt in de branchytherapie. Dit is een vorm van radiotherapie waarbij radioactief materiaal lokaal in de tumor wordt ingebracht. Door vroegtijdige sluiting vermindert de levering van deze isotopen wereldwijd gedurende tenminste 2-3 weken sterk.

-0-0-0-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie