Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groen onderwijs niet naar OCenW

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Raad voor het Landelijk Gebied
Zoek soortgelijke berichten

Raad voor het Landelijk Gebied

RAAD VOOR HET LANDELIJK GEBIED

Groen onderwijs niet naar OCenW

Groen onderwijs niet naar OCenW

De Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) vindt een overheveling van het groene onderwijs van het ministerie van LNV naar OCenW onverstandig. Het groene onderwijs vervult een essentiële rol bij de ontwikkelingen op het gebied van landbouw, natuur, landschap en voedsel. Overdracht naar OCenW vormt een bedreiging voor de kwaliteit van het groene onderwijs. Het is beter dat de minister van LNV de inhoudelijke aansturing van het groene onderwijs versterkt en zelf de verantwoordelijkheid blijft houden over de onderwijsvoorzieningen. Dit heeft de raad op 30 januari 2002 minister Brinkhorst van LNV laten weten in een briefadvies over de positie van het groene onderwijs.

Minister Brinkhorst bezint zich momenteel op de positie van het groene onderwijs. Hoofdpunt in de discussie is om het groene onderwijs onder te brengen bij het ministerie van onderwijs (OCenW). Het ministerie van Landbouw is als enige departement naast OCenW verantwoordelijk voor onderwijs. Half februari geeft de minister duidelijkheid. De RLG meent dat een verandering van de huidige positie van het groene onderwijs vele risicos met zich meebrengt.

Risicos
Een van de argumenten voor overheveling is om de integratie met ander onderwijs te versterken. Integratie met ander onderwijs heeft echter binnen de huidige structuur al plaatsgevonden. De raad is van mening dat het onderbrengen van het groene onderwijs bij OCenW geen extra bijdrage levert aan deze integratie, maar eerder een bedreiging vormt voor de bestaande sterke punten en potenties van het groene onderwijs.

De vernieuwingen in het groene onderwijs maken het groene onderwijs trendsettend (kleinschaligheid, verticale onderwijskolom en de invoering van de kwalificatiestructuur) binnen het algemeen onderwijs. Bij het overbrengen van het groene onderwijs naar OCenW zou het groene onderwijs ook de vernieuwing binnen het ministerie van onderwijs moeten gaan trekken. De raad vindt dit een te grote belasting voor het groene onderwijs.

Aanbevelingen
De raad adviseert de minister om de inhoudelijke aansturing van het groene onderwijs te versterken door de structuur binnen het departement aan te passen en hiervoor geld vrij te maken. De raad adviseert de minister om via de inhoudelijke aansturing verdere integratie met ander onderwijs te stimuleren. De raad adviseert de minister om de bestaande sterke punten van de onderwijsvoorzieningen te handhaven door zelf de verantwoordelijkheid voor deze voorzieningen te blijven nemen.

= = = = = = = = = = = = =

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie