Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Zonnebeke monument

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot te Zonnebeke (Passendale)
Brugge , 7/2/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming van de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot te Zonnebeke (deelgemeente Passendale). De begraafplaats voluit genaamd: Tyne Cot New British Cemetery is niet alleen de grootste en indrukwekkendste in haar soort in West-Vlaanderen, maar zelfs de grootste Britse militaire begraafplaats in de hele wereld. Er bevinden zich bijna 12.000 graven, waarvan ongeveer 8.400 anonieme. Op de Muur der Vermisten staan bovendien nog eens bijna 35.000 vermisten vermeld: voor hun namen was geen ruimte meer vrij op de Menenpoort in Ieper of de Missing Memorial in Ploegsteert.
Het kerkhof werd aangelegd naar plannen van de Britse architect Sir Herbert Baker, en vertoont alle typische kenmerken van de Britse militaire begraafplaats. De uniforme witstenen grafsteles staan strak gealigneerd op een perfect verzorgd grasveld. Centraal staan het Cross of Sacrifice (van architect Reginald Bloomfield)) en de Stone of Remembrance (van architect Edwin Lutyens). Achteraan bevindt zich de reeds vermelde Muur der Vermisten, 230 meter lang, 4,25 meter hoog, opgetrokken uit zwarte silex en bedekt met witstenen naamplaten. De muur is driemaal onderbroken door open galerijen van Toscaanse zuilen en wordt aan beide uiteinden gemarkeerd door een hoekpaviljoen. De ligging van de begraafplaats is historisch interessant. Het is immers de plaats waar de Britse troepen het verst naar voor drongen tijdens de derde slag om Ieper in 1917. Rond de begraafplaats strekt zich het voormalige slagveld uit waar in vier maanden tijd (juli-oktober 1917) in totaal zon half miljoen soldaten sneuvelden. De bestendige deputatie is van oordeel dat Tyne Cot New British Cemetery door zijn ligging, zijn historische relevantie, door zijn omvang en zijn strakke, monumentale aanleg bij uitstek in aanmerking komt voor bescherming als monument.

De definitieve beslissing over de bescherming, die normaal gezien in de loop van dit jaar verwacht mag worden, zal genomen worden door Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: jeroen.cornilly@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie