Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale: Kunstroof. Uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

29 jan 2002

Uit Persinformatie

Nummer 16 29 januari 2002

Periode 7 t/m 13 februari 2002

Kunstroof. Uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika

Boeddhabeelden uit Zuidoost-Azië, aardewerk en bronzen beelden uit het oude China, Inca-keramiek uit Latijns-Amerika, beelden en maskers uit Afrika. Ze inspireren ons vanwege hun schoonheid en directheid. Deze kunstschatten worden echter bedreigd. In arme landen van het zuidelijk halfrond plunderen grote en kleine grafschenners en tempeldieven de vindplaatsen van cultureel erfgoed. Plaatselijke handelaren verkopen de kunstschatten door aan de kunsthandel in het Noorden, aan musea en verzamelaars en aan het steeds groeiende aantal reizigers. Jos van Beurden schetst een beeld van de roof en illegale kunsthandel. Van Beurden voerde talloze gesprekken met grafrovers, vervalsers, handelaren, museumdirecteuren, politiefunctionarissen en douaniers. Hij beschrijft de betrokkenheid van overheidspersoneel uit het zuidelijk halfrond en die van diplomaten en hulpverleners uit de rijke wereld.

Jos van Beurden (1946) is journalist en onderzoeker. Van zijn hand verschenen in de Landenreeks de delen over Ethiopië/Eritrea, Sudan en Bangladesh. Hij was co-auteur van onder ander Jhagra-pur: Poor Peasants and Women in a Village in Bangladesh en De vinger op de zere plek: solidariteit met zuidelijk Afrika. Hij maakte radiodocumentaires voor de NPS en de Wereldomroep en schrijft regelmatig artikelen voor het maandblad Internationale Samenwerking en voor kranten en andere bladen. Jos van Beurden is ook auteur van een boek over dit onderwerp: Goden, graven en grenzen.

Datum en tijd

donderdag 7 februari 2002, 20.00 - 22.00 uur

Spreker

Jos van Beurden

Titel

Kunstroof. Uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Studium Generale Groningen in samenwerking met het Centre for Development Studies en Vrienden van Gerardus van der Leeuw

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 55 94, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie