Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanbodmodel voor betere verdeling huurwoningen in Albrandswaard

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Albrandswaard
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Albrandswaard


Aanbodmodel zorgt voor betere verdeling huurwoningen Het is eerlijker, sneller en efficiënter.

Wethouder Roelse is enthousiast, na een grondige zoektocht is een manier gevonden om de verdeling van huurwoningen in de gemeente Albrandswaard beter te laten verlopen. We zochten naar een methode waardoor de verdeling van huurwoningen beter zou verlopen. Het huidige systeem had nogal wat nadelen, zo was het voor mensen op de lijst soms heel onduidelijk waarom zij een woning niet konden krijgen. Met de nieuwe methode is onder andere dat probleem uit de wereld. De nieuwe manier van woningtoedeling, het zogenaamde aanbodmodel, wordt in de commissievergadering van 7 februari gepresenteerd. In opdracht van de verhuurders van woningen in de sociale sector zal Woonselect Rijnmond dit nieuwe systeem gaan uitvoeren in de gemeente Albrandswaard.

Op dit moment worden vrijgekomen huurwoningen in Albrandswaard toegewezen volgens het distributiemodel (het zogenaamde puntensysteem). Dit model is in gebruik sinds de jaren zeventig. Voor die tijd was het een prima systeem. Automatisering bood toen nog niet de mogelijkheden die we nu wel tot onze beschikking hebben, weet Dick Roelse. Het aanbodmodel maakt gebruik van de mogelijkheden van de huidige techniek. Het biedt de mogelijkheid voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning daar ook echt actief mee aan de gang te gaan. Voor iedereen wordt duidelijk welke woningen beschikbaar zijn en waarom woningen worden toegewezen. Als je wilt, kun je bijvoorbeeld opzoeken aan welke woningzoekende een bepaalde woning is toegewezen, als je zelf achter het net hebt gevist.

Bij het aanbodmodel worden alle woningen die te huur komen, gepresenteerd in de Woonkrant "Woonselectie Rijnmond" en op internet. Een woningzoekende kan wekelijks zoeken of er een woning in de krant staat die hem aanspreekt. Als dat zo is, kan hij een formulier invullen en opsturen, of zich telefonisch inschrijven. De inschrijvingen voor een woning worden beoordeeld door Woonselect Rijnmond. De woningzoekende met de langste woonduur (doorstromer) of die het langst staat ingeschreven (starter) krijgt in principe de woning toegewezen. Alleen woningzoekenden met een urgentieverklaring krijgen voorrang. In de volgende Woonkrant is te lezen aan wat voor type woningzoekende de woning is toegewezen.

Het grote voordeel voor de verhuurders is dat de verhuur van woningen veel sneller tot stand komt dan via andere modellen. Daarnaast krijgt de verhuurder beter inzicht in de vraag naar bepaalde typen woningen en wijken. Wethouder Roelse is duidelijk in zijn nopjes met het aanbodmodel. Voor de woningzoekende is het echt een zegen. Je kunt nu zelf het heft in handen nemen en actief op zoek gaan. In de woonkrant zie je ook in één oogopslag wat voor woningen er in andere delen van de Stadsregio worden aangeboden. Bovendien maakt het systeem duidelijk waarom je een bepaalde woning niet hebt gekregen. Dat is natuurlijk wel zo eerlijk en lekker duidelijk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie