Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bouw: overname HBG door Dragados biedt kansen

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

FNV Bouw: overname HBG door Dragados biedt kansen

Een gezonde combinatie met veel kansen voor de toekomst. Zo kwalificeert FNV Bouw de combinatie die het bouw- en baggerconcern HBG is aangegaan met het Spaanse Grupo Dragados. De bond komt tot dit oordeel na uitgebreid geïnformeerd te zijn door de Raad van bestuur van HBG. Met het oog op de belangen van de werknemers zal FNV Bouw nauwlettend de vinger aan de pols houden. Binnenkort roept de bond zijn kaderleden van HBG bij elkaar om de ontwikkelingen te bespreken. Een goede medezeggenschapsstructuur heeft daarbij de hoogste prioriteit. Vooralsnog lijkt er echter geen aanleiding te bestaan een sociale regeling af te spreken.

Om de medezeggenschap in de nieuwe combinatie goed op poten te zetten heeft FNV Bouw inmiddels contact opgenomen met de personeelsvertegenwoordiging van Dragados en met de Spaanse bouwbonden. De bond is tevreden dat het fusieplan voorziet in het oprichten van een Europese Ondernemingsraad en wil daarbij vanaf het begin gezamenlijk optrekken met de collega's in Spanje. FNV Bouw heeft zijn vertegenwoordigers in de Centrale Ondernemingsraad (COR) geraadpleegd en zij lijken in eerste instantie het oordeel van de bond te onderschrijven. Uiteraard komt de COR nog met een uitvoerig advies aan de directie.

Negatieve gevolgen voor de werknemers lijken aan de fusie niet verbonden. Wel maakt de bond zich zorgen over het geringere aandeel van de traditionele bouwactiviteiten binnen de nieuwe combinatie. De Raad van Bestuur erkent die ontwikkeling, maar heeft tegelijkertijd benadrukt dat de traditionele bouwactiviteiten - met het daaraan gekoppelde lokale netwerk - een essentieel onderdeel van het bedrijf blijven vormen, ook in de toekomst. Voor FNV Bouw vormt dit een van de belangrijkste aandachtspunten.

FNV Bouw is blij dat met deze ontwikkeling een einde is gekomen aan de vele vijandige scenario's die voortdurend de kop opstaken, temeer omdat beide bedrijven weinig overlappingen kennen. De overname past bovendien in het streven naar een Europese markt en bij de internationale oriëntatie van HBG. Verrast is FNV Bouw dan ook niet. Dat neemt niet weg dat de bond de verdere ontwikkelingen alert en op de voet zal blijven volgen.

Voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie