Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Utrecht achten nuloptie bordeelvestiging soms verdedigbaar

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Utrecht

Persbericht

GS achten nuloptie bordeelvestiging in sommige situaties verdedigbaar

05-02-2002
De statenfractie van de SGP heeft in de Commissie Ruimte en Groen vraagtekens geplaatst bij de toepassing van de provinciale regeling ten aanzien van prostitutie in ruimtelijke plannen. De SGP heeft GS gevraagd gemeenten een eigen invulling te laten geven aan de manier waarop plaatselijk met dit onderwerp wordt omgegaan. GS hebben geantwoord dat zij zich kunnen voorstellen dat met name in kleine gemeenten een motivering is te geven waarom daar een bordeel niet aanvaardbaar is, vanuit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening. Dit is ook de term die in de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt gehanteerd voor de beoordeling van gemeentelijke ruimtelijke plannen.

Er zijn gemeentebesturen die geen bordelen binnen hun grenzen willen toelaten of deze bedrijfsvorm verwijzen naar het buitengebied. In reactie op gemeentelijke ruimtelijke plannen waarin een regeling van het prostitutiebedrijf was opgenomen, hebben gedeputeerde staten al enkele malen gesteld dat het niet toelaten van een of meerdere bordelen binnen een gemeente alleen mogelijk is op basis van een ruimtelijke onderbouwing.

Met name voor het centrumgebied van een grotere gemeente lijkt een dergelijke ruimtelijke onderbouwing voor het niet toelaten van bordelen niet of moeilijk te geven. Wel kunnen GS zich voorstellen dat er in kleine kernen een ruimtelijke motivering is op te stellen voor het uitsluiten van deze bedrijfstak. Daarnaast sluiten GS niet uit dat het aanvaardbaar is dat een aantal gemeenten afspraken maken over de vestiging van minstens één bordeel binnen het gezamenlijk grondgebied.

Zuid-Holland accepteert ruimtelijke plannen met een gemeentelijk onderbouwing op grond waarvan vestiging van een bordeel wordt uitgesloten. Naar aanleiding daarvan zijn er door de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer aan de minister van Justitie vragen gesteld of deze zogenaamde nuloptie niet in strijd is met de geest van het opgeheven bordeelverbod
Tevens vraagt de PvdA of de minister voornemens is stappen of maatregelen tegen de provincie Zuid-Holland te ondernemen.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030 258 3325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie