Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Monument-status voor twee residenties in Knokke-Heist

Datum nieuwsfeit: 07-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van twee residenties in Knokke-Heist
Brugge , 7/2/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de Residence Carlton en de Résidence Duin aan de zeedijk van Knokke-Heist.

De Carlton Residence, gelegen op de hoek van de Zeedijk en het Albertplein, werd gebouwd in 1925-1926 volgens de plannen van architect J. Stockx. Aan het Albertplein werden tijdens het interbellum verschillende hotels in Normandische stijl gebouwd, bedoeld voor een uitgesproken internationaal publiek. De oorspronkelijke architecturale eenheid van het plein is de laatste decennia verloren gegaan. Enkel het Memling Palace en de Carlton Residence bleven bewaard. Deze laatste vormt met zijn torentje aan de zeedijk een ankerpunt in de badplaats Knokke. Het gebouw is niet langer in gebruik als hotel, maar sinds 1950 opgedeeld in appartementen.

De Résidence Duin dateert uit 1936 en was een van de eerste voorbeelden van hoogbouw op de zeedijk van Knokke. Dit modernistische gebouw, een ontwerp van de lokale architect Pierre Agon, werd geconcipieerd als appartementsgebouw. Gezien de steeds groeiende stroom toeristen werden tijdens het interbellum steeds vaker appartementsgebouwen opgetrokken in plaats van hotels en kleinschalige vakantieverblijven. De Résidence Duin is één van de zeldzame bewaarde voorbeelden van modernistische residenties langs de Belgische kustlijn.

De bestendige deputatie is van oordeel dat deze panden een belangrijke schakel vormen in het toeristische verhaal van Knokke-Heist en dat een bescherming als monument dan ook gerechtvaardigd is.

De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: Terug naar Overzicht -->

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie