Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Creatieve oplossingen ontwikkeling stedelijke centra nodig

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Rotterdam

dilemma economische ontwikkeling/ leefbaarheid regio Rotterdam

Creatieve oplossingen ontwikkeling stedelijke centra nodig

De aandacht in de vijfde nota Ruimtelijke Ordening voor het intensiveren van de stad en het transformeren van verouderde gebieden naar nieuwe woon- en werkgebieden biedt goede aanknopingspunten voor de verdere stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Steun voor deze transformatie is de enige manier om een fors deel van de verstedelijkingsopgave binnen bestaand stedelijk gebied te realiseren.

Dit zei Hans Kombrink, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van de gemeente Rotterdam bij een werkbezoek van de leden van de Vaste Kamercommissie voor Ruimtelijke Ordening en Grondzaken aan Landsdeel West. Toch is er volgens wethouder Kombrink ook reden tot zorg. Hij vroeg in het bijzonder aandacht van de Tweede Kamerleden voor de ontwikkeling van nieuwe stedelijke centra (knooppunten), die de basis vormen voor het concept van de netwerksteden uit de vijfde nota.

Rotterdam kent diverse locaties in de stad die zeer geschikt zijn om te ontwikkelen tot zo'n stedelijk centrum. Als voorbeelden noemde de wethouder noemde ParkStad, Kralingse Zoom, het Centraal Station en station Alexander en Lombardijen. Belangrijke functies zoals wonen, kantoren, leisure en onderwijs kunnen daar een plek krijgen. Wel zullen er dan oplossingen gevonden moeten worden voor de eisen die vanuit milieuoogpunt aan deze stedelijke knopen worden gesteld.

De beoogde locaties liggen vooral aan spoorlijnen en achterlandverbindingen en dat zou de ontwikkelingsmogelijkheden kunnen beperken bij verscherpte toepassing van de regelgeving. Het succes van de stedelijke centra wordt bepaald door de vraag of er voor dit dilemma goede oplossingen worden gevonden. Wethouder Hans Kombrink vroeg de leden van de Vaste Kamercommissie mee te denken bij het zoeken naar oplossingen die het mogelijk maken de ontwikkeling van de stad op goede wijze aan te laten sluiten op de verdere mainportontwikkeling van Rotterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie