Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Januari 2002 begon koud maar eindigde warm

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Januari 2002 begon koud maar eindigde warm

(links/ overzicht met grafieken) De eerste maand van het nieuwe jaar begon met schaatsweer, maar eindigde in voorjaarsstemming. Over de hele maand bekeken sloeg de balans naar de positieve kant uit. De Bilt boekte 4,4 graden tegen 2,8 graden normaal (gemiddeld over 1971-2000). Uitzonderlijk is dat niet: in 1921, 1975 en 1983 was de louw- of ijsmaand, zoals januari wordt genoemd, met 6,2 graden nog een stuk warmer.

Bijzonder waren wel de laatste dagen. De laatste decade (21-31 januari) was met gemiddeld 9,0 graden in zeker honderd jaar niet zo warm. Het oude record is zelfs ruim overtroffen: dat was gemiddeld 7,6 graden in 1990. De hoogste temperatuur in het land werd ook in de laatste decade gemeten. Arcen (L) registreerde op 28 januari 14,5 graden. Een grote tegenstelling met de strenge vorst in het begin van de maand. Het weerstation Hupsel (Gelderland) meldde op 4 januari een temperatuur van -11,9 graden. De vorstperiode leverde De Bilt nog twee ijsdagen op (dagen waarop het de hele dag vriest) en 10 vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt). Een normale januari telt 4 ijsdagen en 13 vorstdagen.

Vooral op de koude dagen scheen de zon volop, waardoor deze januari als een zonnige maand de boeken in gaat. Gemiddeld over het land werd 80 uur zon berekend tegen een langjarig gemiddelde van 52 normaal. Vlissingen was met 90 uur de zonnigste plaats, Nieuw Beerta in het uiterste noordoosten kreeg 53 uur zon. Het koude deel van de maand was bovendien droog, maar de tweede helft bracht vrijwel elke dag regen. De 26e januari was zelfs zeer nat met in het zuiden van Brabant en Zeeland plaatselijk meer dan 40 mm. Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) kreeg in 24 uur 46.4 mm, de grootste som in januari sinds 1951 op stations van het KNMI. Het vorige was 45.1 op 12 januari 1993 in Epen. Gemiddeld over het land viel 69 mm wat overenkomt met het langjarig gemiddelde.

Ook over onze grenzen was het weer van slag. De Balkanlanden en Griekenland zijn begin januari getroffen door zware sneeuwstormen. Zelfs de kusten langs de Egeïsche Zee en de Griekse eilanden werden korte tijd wit. Op 5 januari lag in het historische hart van Athene met monumenten als de Akropolis 10 cm sneeuw. Ook Italië ging gebukt onder kou en sneeuw. Catania op Sicilië registreerde op 6 januari -2,5 graden, een nieuw dieptepunt. Het noorden van Europa was toen met temperaturen van 10 graden juist uitzonderlijk zacht. De maand eindigde met extreem hoge temperaturen: Biarritz in het zuidwesten van Frankrijk noteerde op 30 januari 23,0 graden en Altenstadt in het zuiden van Duitsland boekte op 28 januari met 21,0 graden een nieuw landelijk record.

Januari in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 1 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie