Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet trekt socialezekerheidsverdrag 2000 met marokko in

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht ministerraad
8 februari 2002

KABINET TREKT SOCIALEZEKERHEIDSVERDRAG 2000 MET MAROKKO IN

Het kabinet zal het socialezekerheidsverdrag 2000 met Marokko niet ter goedkeuring voorleggen aan Tweede en Eerste Kamer. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Het gevolg van het kabinetsbesluit is dat per 1 juli 2002 geen kinderbijslag meer wordt overgemaakt naar Marokko. Het betreft alleen kinderbijslag voor kinderen die na 1 juli worden geboren. Verder treft het kabinet voorbereidingen voor opzegging van het socialezekerheidsverdrag van 1972. Zo wil het kabinet bereiken dat de export van de nieuwe socialeverzekeringsuitkeringen naar Marokko per 1 januari 2003 kan worden gestopt. Bestaande uitkeringen blijven doorlopen.

De ministerraad heeft hiertoe besloten omdat Marokko het op 8 mei 2001 met Nederland gesloten akkoord over de aanpak van bijstandsfraude niet uitvoert. Op verzoek van minister Van Aartsen heeft oud-ambassadeur Wijnaendts driemaal overleg gevoerd in Marokko. Na langdurig en intensief overleg met de Marokkaanse regering en missies op hoog diplomatiek niveau blijft Marokko volharden in de weigering mee te werken aan een adequate controle.

Het kabinet heeft tegelijkertijd ook besloten om zo spoedig mogelijk met Marokko opnieuw te willen onderhandelen over een sluitende controle op het terrein van de sociale zekerheid inclusief de bijstand. Inzet van het kabinet daarbij is zodanige overeenstemming met Marokko te bereiken dat de aangekondigde stopzetting van de export van uitkeringen inclusief de kinderbijslag kan worden voorkomen.

RVD, 08.02.2002reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie