Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Warschau Stock Exchange en Euronext tekenen cross-membership en cro..

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Euronext Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Euronext Amsterdam

08 Feb 2002 Warschau Stock Exchange en Euronext tekenen cross-membership en cross-trading o
Persbericht 2002.017

Warschau Stock Exchange en Euronext tekenen cross-membership en cross-trading overeenkomst

Warschau Stock Exchange (WSE), de grootste beurs in Centraal en Oost Europa, en Euronext, de eerste pan-Europese beurs, hebben vandaag in Warschau een cross-membership en cross-access overeenkomst voor hun effecten en derivaten beurzen getekend.

De overeenkomst biedt WSE leden toegang tot de op Euronext verhandelde producten en de leden van Euronext krijgen toegang tot de WSE producten. De verbinding van de handelsplatformen van de effectenmarkten, hetgeen later dit jaar zal plaatsvinden, wordt vergemakkelijkt doordat het handelssysteem van WSE gebaseerd is op het Euronext NSC systeem voor de effectenhandel. De technische verbindingen voor de derivaten handelsplatformen worden operationeel in 2004. Deze stappen maken het de leden van Warschau mogelijk via één scherm de producten van Euronext en WSE te verhandelen en vice versa.

De overeenkomst betreft geen eigendomsverhoudingen, maar versterkt de banden tussen WSE en Euronext.

Het is het resultaat van een lange en vruchtbare relatie tussen WSE en Euronext Parijs, welke dateert uit de begin jaren 90. In 1992 begeleidde de Parijse beurs WSE bij de computerisatie van de handel tijdens de overgang naar het NSC handelssysteem. In 1993 werkte SICOVAM, het huidige Euroclear France en bewaarbedrijf van de Parijse beurs, mee aan de computerisatie van het Poolse bewaarbedrijf. Beide hebben nog steeds een nauwe relatie.

Wieslaw Rozlucki, President & Chief Executive Officer van WSE zei in een reactie: "Door de ondertekening van de overeenkomst hopen we de Poolse markt dichter bij de buitenlandse belegger te brengen en ons pakket van producten en service voor onze klanten uit te breiden".

Jean-François Théodore, Voorzitter en Chief Executive Officer van Euronext N.V. zie in een reactie: "Ik ben erg blij en vereerd met de ondertekening van de cross membership en cross access overeenkomst met WSE. Deze nieuwe stap met de Poolse beurs, welke eerder al onze NSC technologie aankocht, illustreert de flexibiliteit en openheid van het Euronext markt model en biedt onze klanten een nieuw beleggings landschap".

Warschau Stock Exchange, welke is ontstaan in april 1991, is een gereguleerde electronische markt. Er zijn 231 ondernemingen genoteerd met een gezamelijke markt kapitalisatie van Euro 33 miljard. WSE heeft 28 leden en is de grootste beurs van Centraal en Oost Europa. Wat betreft handelsvolumes in index futures contracten is de Warschau Exchange de 7e van Europa.

Euronext N.V. is de eerste pan-Europese beurs, welke is ontstaan in september 2000 door de fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Op 28 december 2001 waren er 1539 ondernemingen, met een gezamelijke markt kapitalisatie van Euro 2.071 miljard, genoteerd op de gereguleerde markten van Euronext. Van januari tot en met december 2001 werden er 399 miljoen future en optie contracten verhandeld op de Euronext markten. Begin 2002 hebben LIFFE en de Portugese beurs BVLP zich bij Euronext aangesloten.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie