Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het romantische verleden van opgravingen in Nederland

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksmuseum van Oudheden
Zoek soortgelijke berichten

Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht

5 februari 2002

Rijksmuseum van Oudheden toont uniek fotomateriaal Het romantische verleden van opgravingen in Nederland

Vanaf 8 februari is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling 'Dubbel-focus: Nederlandse opgravingsfoto's 1900-1940' te zien.

Uit het archief van het museum is een reeks bijzondere foto's geselecteerd, die een nostalgisch en romantisch beeld geven van archeologische opgravingen in Nederland aan het begin van de vorige eeuw. De foto's documenteren opgravingen en vondsten, maar vooral ook de mensen, het landschap en het leven van toen.

Het is voor het eerst dat het Rijksmuseum van Oudheden een fototentoonstelling in huis heeft. 'Dubbelfo-cus' laat het romantische verleden van de archeologie zien. De foto's zijn destijds gemaakt met het doel archeologische vondsten of sporen vast te leggen. De fotograaf kreeg bij een opgraving echter ook mensen voor zijn lens en kon de verleiding niet weerstaan om tussen de bedrijven door met de ogen van een toerist door de camera te kijken. Opgravingen in onder meer de provincies Brabant, Limburg, Gelderland en Drenthe gaven daar alle gelegenheid voor. En natuurlijk werden er foto's gemaakt wanneer belangrijke personen zoals koningin Wilhelmina en prins Hendrik op bezoek kwamen. Wie de foto's nu bekijkt, krijgt dan ook een verrassend beeld van de mensen uit die tijd, hun onderlinge verhoudingen en het Nederlandse landschap van vroeger. De bolhoeden van de 'hoge heren', uitgestrekte landschappen in toen nog dunbe-volkte streken, de schrijnende armoede op het Drentse platteland: de foto's getuigen van de talloze veranderingen die Nederland in nog geen honderd jaar heeft ondergaan.

Rond 1900 begon een aantal archeologen op professionele wijze opgravingen in Nederland te organiseren. Al snel ontdekten ze de voordelen van fotografie als hulpmiddel bij hun werk. Vergeleken met nu, werkten de fotografen met zware fotoapparatuur. De negatieven werden op glazen platen gemaakt. De ruim honderd foto's in de tentoonstelling zijn vrijwel allemaal afkomstig van negatieven op glasplaat. Ze zijn zorgvuldig geschikt gemaakt voor deze expositie. In de tentoonstellingszaal is ook authentieke fotoappara-tuur uit die tijd te zien. 'Dubbelfocus: Nederlandse opgravingsfoto's 1900-1940' is gratis te bezichtigen bij een bezoek aan de vaste presentaties van het museum en loopt tot en met 29 september 2002. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek waarin alle foto's uit de tentoonstelling worden toegelicht.

Bij dit persbericht zijn de bovenstaande persfoto's te downloaden. Ga daarvoor naar de volgende pagina.
Zie het origineel http://www.rmo.nl/nederl/pbdubbelf2001_2.html .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie