Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdam gaat alcoholmisbruik terugdringen

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Amsterdam gaat alcoholmisbruik terugdringen

Volgende week buigt de gemeenteraad zich over de plannen. Met een grootscheepse campagne wil de gemeente aandacht vestigen op het matigingsbeleid. Een nog op te richten projectgroep moet een maatschappelijk debat over het onderwerp organiseren en er komt een gemeentelijke website waarop het beleid wordt verduidelijkt en Amsterdammers hun suggesties kwijt kunnen.

Verenigingen en stichtingen met een kantine in eigen beheer moeten voortaan een cursus sociale hygiëne volgen voordat ze een vergunning krijgen om drank te verkopen. De maatregel geldt niet alleen voor sportclubs, maar ook voor studentenverenigingen en club- en buurthuizen. Het project `De Gezónde School en Genotmiddelen' dat momenteel op veertien Amsterdamse middelbare scholen wordt aangeboden, wordt uitgebreid tot driekwart van de scholen.

Ook wil de gemeente overleggen met de horeca, politie, omwonenden en instellingen als de Jellinek, over aanvullende maatregelen om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Nader onderzoek zal worden verricht naar het tijdelijk verbod op de verkoop van alcohol door winkels tijdens evenementén. Het gaat om een wetsbepaling die werd ingesteld voor het EK-voetbal in 2000, maar waarvan de gemeente déstijds geen gebruik heeft gemaakt.

Speciale aandacht wordt besteed aan toeristen en dagjesmensen die zich te buiten gaan aan drank. Ook zal de politie scherper controléren op alcohol op het water en in het verkeer. Het aantal grote controles onder automobilisten wordt uitgebreid van jaarlijks zes naar acht.

Uit onderzoek van de GG & GD is gebleken dat 23 procent van de Amsterdamse mannen van zestien jaar en ouder excessief drinkt: minstens vijf dagen per week meer dan zes glazen. Het meest drinken de Nederlandse en de Turkse Amsterdammers tussen de zestien en de 34 jaar. Een enquête onder jongeren wees uit dat driekwart van hen zich in het uitgaansleven onveilig voelt; de helft vindt dat de agressie is toegénomen en brengt dat in verband met alcoholgebruik De politie schat dat 22 procent van haar `basiszorg' in verband staat met alcoholgebruik, met pieken tot zeventig procent in de avond en nacht.

Benjijsterkerdandrank.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie