Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WADA lanceert atletenpaspoort in Salt Lake City

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken
Zoek soortgelijke berichten

Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


WADA lanceert atletenpaspoort in Salt Lake City

Op 8 februari beginnen in Salt Lake City de Olympische Winterspelen. Tijdens deze Winterspelen is het NeCeDo vertegenwoordigd in de persoon van Penèlope Di Lella. Zij maakt deel uit van het voorlichtingsteam van de WADA (World Anti-Doping Agency) dat het atletenpaspoort zal gaan lanceren. Dit atletenpaspoort is een nieuwe manier om sporters te informeren over doping.

De laatste jaren worden topprestaties van sporters nog wel eens in twijfel getrokken vanwege verhalen over vermeend dopinggebruik. Om sporters te beschermen tegen deze verdachtmakingen is de WADA (World Anti-Doping Agency) begonnen met de ontwikkeling van een atletenpaspoort. Het doel van dit paspoort is om openheid van zaken te geven om zo elke verdachtmaking omtrent vermeend dopinggebruik te kunnen pareren, alsmede sporters de gelegenheid te geven stelling te nemen tegen dopinggebruik.

Het atletenpaspoort is een digitaal (voorlichtings)document waarin allerlei gegevens vermeld staan die te maken hebben met doping. Tot deze gegevens behoren onder meer:

* Actuele informatie over voedingssupplementen;
* Informatie over de IOC-dopinglijst (welke stoffen staan er op de lijst, wat te doen bij medicijngebruik) en de dopingcontroleprocedure;

* De testgeschiedenis van de sporter (hoe vaak is de sporter door de WADA gecontroleerd en op welk tijdstip?);

* De uitslag van deze dopingcontroles (negatieve of positieve uitslag);

* Sancties die zijn opgelegd aan de sporter wegens dopinggebruik;
* Verblijfsgegevens van de sporter (woon- /vakantieadres, trainingskamp, wedstrijdlocaties);

* 'Message board' (belangrijke berichten gericht aan de sporter komen hier binnen).

Het atletenpaspoort zal voor het eerst gelanceerd gaan worden tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. De wintersporters kunnen tijdens de Spelen kennis maken met de vele mogelijkheden van het paspoort. In een stand van de WADA kunnen de geïnteresseerde wintersporters inloggen op een computer waarna ze terechtkomen op de site van het atletenpaspoort. Via deze website is het mogelijk om allerlei relevante informatie over doping op te vragen alsmede om de eigen testgeschiedenis te bekijken.

Het gehele project zal begeleid worden door twee ex-topsporters en twee medewerkers van het anti-dopingbureau van de Verenigde Staten (USADA). Eén van de ex-topsporters is de beleidsmedewerker topsport van het NeCeDo, Penèlope Di Lella. Zij heeft als shorttrackrijdster zelf deelgenomen aan twee Olympische Winterspelen, in Albertville en Lillehamar. De andere ex-topsporter is de Australische bobsleeër Ted Polglaze. Na een week van intensieve training zullen zij samen met acht vrijwilligers het atletenpaspoort met veel enthousiasme onder de aandacht gaan brengen van de Olympische deelnemers. Via de website van het NeceDo zal Di Lella regelmatig verslag doen over dopinggerelateerde zaken tijdens de Olympische Spelen.

Meer info Salt Lake City

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie