Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Visie Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Gouda en Woerden op 5e nota Ru..

Datum nieuwsfeit: 08-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Alphen aan den Rijn


Visie Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Gouda en Woerden op 5e nota Ruimtelijke Ordening

A-kernen willen ruimte voor kwaliteit en vitaliteit in het Groene Hart

Eind maart staat de behandeling van het derde deel van de 5e nota Ruimtelijke Ordening op de agenda van de Tweede Kamer. De A-kernen Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Gouda en Woerden ondersteunen de twee hoofdlijnen uit de gezamenlijke ruimtelijke visie van de centrumsteden. Deze hoofdlijnen zijn een duurzame versterking van de kwaliteit van het landelijk gebied en de ontwikkeling van vitale en complete steden. Ze zien daarin ook een belangrijke rol weggelegd voor henzelf. Kritiek punt is wel dat ze hun bijdrage alleen kunnen waarmaken als ze als volwaardige centrumsteden worden erkend.

De visie van de A-kernen staat beschreven in de brochure "Ruimte voor Vernieuwing". Deze brochure is tijdens het werkbezoek van de vaste kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan landsdeel west door een delegatie van de A-kernen informeel aangeboden. In de brochure wordt gepleit voor een minder strikte afbakening van het Groene Hart dan tot nog toe het geval is. "Soepel te hanteren contouren waarbinnen de noodzakelijk stedelijke vernieuwing gestalte kan krijgen", dat is de boodschap die de A-kernen meegeven aan de politiek.

De A-kernen vervullen voor 700.000 mensen in het Groene Hart een centrumfunctie voor wonen, werken, cultuur, zorg, onderwijs en voorzieningen. De A-kernen koesteren de ruimte van het Groene Hart en zetten zich in voor een verdere ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden en de recreatie. Tegelijkertijd maken de A-kernen zich sterk voor de kwaliteit van het stedelijk gebied. Ze werken vanuit een gemeenschappelijke visie aan hun ruimtelijke toekomstplannen. Voor het vertalen van deze visie in nieuw beleid is de steun nodig van de rijksoverheid. De 5e nota schept te weinig ruimte voor vernieuwing. Ruimte die hard nodig is als de A-kernen hun taak als regionaal verzorgingscentrum en opvangstad in de toekomst willen waarmaken.

Om een zo goed mogelijke invulling te krijgen van de Groene Hart gedachte, trekken de A-kernen actief gezamenlijk op om aan de politieke bel te trekken. De vier genoemde gemeenten hebben namelijk dringend behoefte aan een nieuw ruimtelijk kader om de functie van regiokern ook in de nabije toekomst te kunnen blijven vervullen. De Vijfde nota is hiervoor, als uitgangspunt voor streekplannen, het aangewezen instrument.

Gezamenlijk persbericht, 8 februari 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 12 februari 2002 laatste wijziging

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie