Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amerikaanse fiscus 'aardig' voor Nederlandse Olympiërs

Datum nieuwsfeit: 10-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ernst & Young

Amerikaanse fiscus geeft Olympische sporters cadeautje van 10.000 US Dollar

10 februari 2002 - Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen genieten van de Amerikaanse belastingdienst een fiscale vrijstelling tot 10.000 dollar over alle inkomsten die zij met hun sportieve prestaties in Salt Lake City verdienen. Dat berichten Nederlandse en Amerikaanse fiscalisten van Ernst & Young.

Wanneer de inkomsten boven dat bedrag uitkomen, waarbij tevens kostenvergoedingen en kosten die niet door de sporter zelf worden gedragen mee kunnen tellen, kan de Amerikaanse fiscus wel overgaan tot belastingheffing. In dat geval tellen álle inkomsten mee, dus ook de verdiensten tot 10.000 dollar.

"Sportersartikel"
Voor de Olympische Winterspelen geldt volgens de belastingspecialisten van Ernst & Young het zogeheten "sportersartikel", dat deel uitmaakt van het belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland. Dat artikel stelt een vrijstelling vast voor bruto-ontvangsten tot 10.000 dollar, eventueel verhoogd met kostenvergoedingen en andere bijzondere verdiensten. Wanneer de verdiensten boven dat bedrag uitkomen, kan over het totale som aan verdiensten belasting worden geheven. Daarbij wordt bovendien het gehele jaar bekeken en gelden dus niet alleen de eventuele inkomsten uit één sportevenement. Overigens betekent de fiscale vrijstelling in de VS geen algehele belastingkwijtschelding. De Nederlandse fiscus heft belasting over het totale "wereld-inkomen", waarbij eventuele belastingafdracht in andere landen wel kan worden verrekend.

Coulance belastingdienst
Het fiscale beleid van de Verenigde Staten zal voor de meeste Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen waarschijnlijk geen problemen opleveren. Winnaars van een gouden of een zilveren medaille, die daarmee in aanmerking komen voor een medaillebonus van respectievelijk 27.225 en 18.150 Euro, moeten wel rekening houden met belangstelling van de Amerikaanse belastingdienst. Of de belastingautoriteiten ook daadwerkelijk overgaan tot het belasten van medaillebonussen en andere inkomsten is nog niet duidelijk. Bij eerdere Spelen bleken de fiscale autoriteiten uiteindelijk coulant om te gaan met Olympische atleten, zelfs nadat men aanvankelijk een scherp regime aankondigde. Mocht het komen tot een belastingaanslag dan hanteert de Amerikaanse federale belastingautoriteit een bronheffing van 30% die kan worden verhoogd met de lokale belasting van de staat Utah. De bronheffing kan, indien de inkomsten minder dan $ 10.000 bedraagt, binnen drie jaren worden teruggevraagd in de Verenigde Staten.

Ernst & Young is "partner in sport" van het Nederlands Olympisch Team. Onderdeel van deze ondersteuning is het bieden van bijstand aan leden van het Nederlands Olympisch Team bij fiscale vragen. Voor de Winterspelen in Salt Lake City werken Nederlandse fiscalisten samen met hun Amerikaanse collegas van het kantoor van Ernst & Young in Salt Lake City.

Voor een nadere toelichting kunt u contact opnemen met persvoorlichter Jan-Willem Wits of met Reinder Wiersma van Ernst & Young Belastingadviseurs via telefoonnummer 030 259 20 00.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie