Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerie geeft vijf miljoen euro aan Olympic Aid

Datum nieuwsfeit: 09-02-2002
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS minvws.nl

MinVWS: Vijf miljoen euro voor Olympic Aid

Het kabinet heeft vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor Olympic Aid. Dit is de internationale organisatie van voormalig Olympisch schaatskampioen Johan-Olav Koss die zich inzet voor hulp aan kinderen in de Derde Wereld. Met het bedrag worden vaccinatie-projekten in Derde Wereldlanden ondersteund en sportprojecten in vluchtelingenkampen gefinancierd. Olympic Aid maakt vooral gebruik van ex-topsporters om haar doelstellingen te verwezenlijken.

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de donatie zaterdag op de eerste dag van de Olympisch Winterspelen in Salt Lake City bekendgemaakt tijdens een forum van Olympic Aid. Het forum werd onder meer bijgewoond door secretaris-generaal van de VN, Koffi Annan, de voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Gro Harlem Brundlandt, en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers.

Vliegenthart overhandigde mede namens minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking een brief aan Koss waarin de Nederlandse bijdrage wordt toegezegd. Symbolisch overhandigde Vliegenthart vervolgens een cheque van vijf miljoen euro. De bijdrage van Nederland is de grootste donatie in de geschiedenis van Olympic Aid.

Oorsprong Olympic Aid Olympic Aid is in 1994 tijdens de Winterspelen in Lillehammer opgericht als een onafhankelijke organisatie op het terrein van sport en ontwikkelingssamenwerking. Het is een zelfstandige organisatie gericht op de inzet van sport ten behoeven van ontwikkeling gezondheid en vrede. De organisatie is gevestigd in Canada, met Koss als voorzitter.

Olympic Aid heeft sinds 1994 meer dan dertig miljoen dollar bijeengebracht voor onder meer: de aanschaf van sportmateriaal voor kinderen in Derde wereld landen en oorlogsgebieden, bouw en renovatie van scholen en vaccinatieprogramma's. Inmiddels zijn meer dan twaalf miljoen kinderen via het programma van Olympic Aid ingeënt.

De organisatie gebruikt sport vooral als middel in het kader van doelstellingen van ontwikkelingssamenwerking zoals noodhulp, hulp in vluchtelingenkampen en vaccinatieprogramma's. Olympic Aid voert de programma's uit in het kader van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, WHO en VN, maar krijgt geen middelen van die organisaties. Die komen van donorlanden als Canada, Noorwegen, Australie en de Verenigde Staten en ook door werving.

Tal van Olympische topsporters en ex-topsporters steunen Olympic Aid en dragen de doelstellingen uit als ambassadeur. In Nederland zijn onder meer Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband bij Olympic Aid betrokken.

Olympic Aid benadrukt maatschappelijke rol sport Vliegenthart schrijft in de brief aan Olympic Aid dat de doelstellingen van deze organisatie goed aansluiten bij het beleid van het Nederlandse kabinet zoals onder meer vastligt in de nota over sport en ontwikkelingssamenwerking die ze samen met Herfkens heeft uitgebracht.

Olympic Aid krijgt van het kabinet steun voor twee programma's. Het eerste is 'Sport en gezondheid van kinderen' en richt zich op gezondheidsprogramma's in een aantal Afrikaanse landen. Het gaat om zowel voorlichting, bewegingsprogramma's en vaccinatie. Het tweede projekt is 'Sport en gezondheid in vluchtelingenkampen'. Het gaat hier om het organiseren van sport en spel in vluchtelingenkampen, zorgen voor speelveldjes en opleiden van lokale sport- en spelleiders.

Het kabinet benadrukt in de brief het maatschappelijk belang van sport in projecten als die van Olympic Aid. Met name het gebruikmaken van topsporters is een waardevolle stimulans. Vliegenthart zegt in haar brief toe het belang van de activiteiten van Olympic Aid nationaal en internationaal uit te zullen dragen.

Vliegenthart nodigt Koss uit om naar Nederland te komen om verder te praten over de concrete uitvoering van de beide projectren en de rol die Nederland daar verder in kan spelen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie