Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

1e nieuwsbrief WIN Werkgroep Infografieken Nederland

Datum nieuwsfeit: 09-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse Vereniging van journalisten


1e nieuwsbrief WIN Werkgroep Infografieken Nederland Dit is een tijdelijke pagina, de echte site volgt. Deze pagina kan geprint worden

Werkgroep
Infografieken
aan het werk

Vrijdag 8 maart is in Utrecht de Werkgroep Infografieken aan het werk gegaan. Uit de 60 aanwezigen gaven 5 personen zich op voor de taak om een plan te maken voor activiteiten en de website. De vijf zullen ook formuleren hoe zij zich hun relatie voorstellen met de Founding Fathers BNO, NVJ en SvJ
Het lijstje met initiële suggesties van initiatiefnemer Rob Smulders, Ger Gerrits (BNO), Ren de Vree (NVJ) en Karel Berkhout (SvJ) ziet er zo uit:


* Professionalisering van het vakgebied

* Stimulering van het onderwijs

* Uitwisselen van ervaringen

* Bijeenkomsten met collega-sprekers

* Excursies

* Overname van de Infographic jaarprijs van het AD/BNO
* Een website met


- Platform voor freelancers en opdrachtgevers
- Vacatures

- Voorbeelden van alle genres

- Nieuws

- Vakliteratuur

- Hard- en software, werkwijzen

- Recensies

- Cursusoverzicht

- Agenda

- Links

- Forum

Copyright-
potje?

Paul Mijksenaar, hoogleraar en productontwerper, die de middag leidde, zag wel wat in de door Nielsen aangedragen Deense Methode, dat wil zeggen: een deel van de niet verdeelbare gelden van copyrightfondsen gebruiken voor de WIN. De oprichters zullen zich daarover buigen.

Hele tekening
Willen we
reality-
graphics?

Moet je een graphic maken over een ongeluk waarbij een auto een moeder met kinderwagen tegen een gevel rijdt en er misschien wel doden zijn gevallen? Moet je dat dan ook uitbeelden als in een stripverhaal, met een grote gele ster achter de tegen de gevel gedrukte moeder?
Het is geen probleem voor de Deense ontwerper Gert Nielsen. Hij toonde die graphic tijdens zijn lezing op de oprichtingsmiddag van de WIN. Velen vinden dit soort graphics onethisch. Maar ze worden al gemaakt, en er is weinig fantasie voor nodig om je een papieren Hart van Nederland voor te stellen vol ongelukken, nog realistischer getekend, met perspectieven die we kennen uit strips en computerspellen.
Dat niet alleen ordinaire kranten opschuiven richting spanning en sensatie bewees Nielsen met een dubbelspread-graphic uit de Sunday Times, over 11 september. Precies waar het hoofd van de lezer zich bevindt als de dubbele pagina wordt opgeslagen, staat een loeigrote, in stripstijl getekende inslag, in spannend perspectief. Verder overigens een informatieve en technisch gave infografiek. Maar wel ook met grote pijlen die de weg aangeven van de van boven naar beneden springende mensen, die als slierten mieren maar wel goed als mensen herkenbaar zijn.
Tot 1 maart
inzenden
voor boek
over 11/9

Eén van de eerste activiteiten van de WIN is de uitgave van een boek, in kleur, met graphics over 11 september. Wie dat onderwerp niet meer zien kan, zal het prettig vinden dat geprobeerd wordt van alle graphics de omstandigheden aan te geven, waaronder ze gemaakt zijn.
Tot 1 maart worden inzendingen ingewacht, maar hoe eerder hoe liever, natuurlijk.
Geprobeerd wordt een of meer sponsors te vinden voor de proudctiekosten.

Gert Nielsen:
"Koop een videocamera en ga de
deur uit"

Verslaggevers letten vaak op andere dingen dan de details die voor een infografiek van belang zijn. Daarom is hun informatie niet altijd even betrouwbaar en moet veel worden gecheckt. Hoe zag de treeplank van die nieuwe trein er uit? Hoeveel koplampen had hij? Gert Nielsen, hoofd van de sectie infografieken van de vereniging van Deense journalisten weet dé oplossing: "Koop een videocamera en trek er zelf op uit." Hij doet dat regelmatig en komt dan terug met stukjes video waarop al die details wel te zien zijn, en die ook nog dienen als beginpunt voor een onderdeel van een graphic. Ook heel belangrijk is het, in zijn ogen, wanneer voor een gepland artikel een team op pad gaat van een verslaggever, een fotograaf en een infografiekenmaker.

Suggesties, ideeën, of opmerkingen?
Contactpersoon is voorlopig even Rob Smulders:
Koningsstraat 70
1211NP Hilversum
Tel 035 6239993
e-mail

De BNO-site toont spoedig foto's van de oprichtingsdag

Niet alleen designers, niet alleen journalisten

Leden van de BNO en van de NVJ kunnen lid worden van WIN. Omdat infografieken gemaakt worden in samenspel tussen journalist en ontwerper vinden beide disciplines onderdak in de groep, ook al zijn ze anders geaard.

Links

Infografieken

* visualjournalism
Van de Deense journalisten

* nixlog
Amerikaanse weblog over infografieken

* Society for NewsDesign

* internetjournalist
Van de NVJ-sectie
internet

Bronnen

* Poynters Visual
Journalism
Resources

Actueel

* GraphicNews (UK)

* KRT (VS)

* KRT (DE)

* Reuters

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie