Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cuba weigert visum CNV-voorzitter Terpstra

Datum nieuwsfeit: 10-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV

Cuba weigert visum CNV-voorzitter Terpstra

Gisteravond werd duidelijk dat de Cubaanse autoriteiten CNV-voorzitter Doekle Terpstra en CNV-medewerker Kees van Kortenhof geen visum zullen verlenen. Dat betekent dat zij geen deel kunnen uitmaken van de landbouwmissie die van 10 tot 12 februari onder leiding van minister Brinkhorst naar Cuba zal reizen. De reden voor het niet verstrekken van het visum vormen de contacten die het CNV onderhoudt met de niet-officiële Cubaanse vakbond CUTC.

In oktober/november 1999 bezocht Doekle Terpstra Cuba als deelnemer aan een bedrijvendelegatie onder leiding van staatssecretaris Ybema van Economische Zaken. Tijdens dit bezoek vond ook een officiële ontmoeting plaats met de Cubaanse oppositie, waaronder de vakbond Consejo Unitario de Trabajadores Cubanso (CUTC) onder leiding van voorzitter Pedro Alvarez Ramos. Een jaar later werd Terpstra een visum geweigerd toen hij het eerste congres van deze CUTC wilde bezoeken. Tevens werd een andere CNV-medewerkster zonder verdere opgaaf van reden de toegang tot het land ontzegd. De officiële reden luidde dat 'deze bijeenkomst niet bekend was' bij de autoriteiten. De huidige weigering staat in schril contrast met uitspraken van de Cubaanse autoriteiten zelf. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken. Felipe Roque onderstreepte na het bezoek van Ybema 'het belang van een permanente dialoog'.
Doekle Terpstra zet vraagtekens bij de oprechte bedoelingen van de Cubaanse regering: 'Alles wijst erop dat Cubanen een zeer beperkte uitleg geven aan die dialoog. De situatie van de mensen- en vakbondsrechten is allerminst verbeterd. Ook de Nederlandse regering legt het accent op de positieve economische veranderingen in Cuba en tekende om die reden ook enkele samenwerkingsovereenkomsten met Havana. Op het punt van mensenrechten treden echter geen tastbare verbeteringen op. Het CNV constateert dan ook dat naast de economische liberalisering die zich op Cuba voltrekt, de politieke liberalisering achterblijft.'

Het CNV betreurt het dat Terpstra niet als werknemersvertegenwoordiger in de landbouwmissie kan participeren. Nu het CNV die deelname door de Cubaanse autoriteiten is geweigerd, rekent het CNV erop dat de politiek haar verantwoordelijkheid zal nemen en des te meer nadruk zal leggen op de politieke liberalisering op Cuba.

EINDE PERSBERICHT

Bart Zwagemaker, persvoorlichter 030 2913709, 06 22514746


05 feb 02 14:52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie