Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LBR: 'verbeterde versie' Janmaat snel ten onder

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Mazzel met Fortuyn?

De Nederlandse politieke traditie, waarin politieke partijen die zich op het buitenlander-thema richten zichzelf de das om doen, lijkt stand te houden.

In zijn politieke campagne voor Leefbaar Nederland richtte Pim Fortuyn zich steeds duidelijker tegen vluchtelingen en de islam. Nu heeft hij, nogmaals, duidelijk gemaakt dat hij artikel 1 van de grondwet wil schrappen. Daarmee wil hij discriminatie toestaan en dus het uitgangspunt opheffen dat in de Nederlandse, democratische samenleving alle mensen gelijk en gelijkwaardig zijn. Maar het beginsel van non-discriminatie is het fundament van de vrije, westerse samenleving waarvan Fortuyn beweert dat hij het een warm hart toedraagt. Zonder gelijkheid geen vrijheid van meningsuiting.

Slimmer en met veel meer ophef dan Janmaat beroerde Fortuyn de trom van buitenlanders als zondebok. Het lijkt er nu op dat deze 'verbeterde versie' ook veel sneller weer ten onder gaat. Voor Leefbaar Nederland ging Fortuyn nu te ver. Wanneer hij met een eigen partij verder gaat, kunnen de kiezers in mei laten zien dat ze hem ook niet meer lusten.

In zekere zin heeft Nederland geluk met politici als Janmaat en Fortuyn. Beide heren zijn met een persoonlijkheid behept die een langdurige, succesvolle politieke carrière in de weg staat. Deels is dat ook de kracht van Nederland: politici met dergelijke persoonlijkheden en standpunten marginaliseren zichzelf en maken zich in de Nederlandse politiek onmogelijk. De Nederlandse politieke traditie, waarin politieke partijen die zich op het buitenlander-thema richten zichzelf de das om doen, lijkt stand te houden.

Zie ook www.lbr.nl voor bijbehorende cartoon van Tonio van Vugt.

Jeroen Visser,
hoofd communicatie
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie