Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag tweede peiling gemeenteraadsverkiezingen R'dam

Datum nieuwsfeit: 11-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Rotterdam

Uitslag tweede peiling gemeenteraadsverkiezingen

De gemeente Rotterdam heeft bureau Intomart opdracht gegeven om drie verkiezingspolls voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart a.s te houden. De eerste peiling is eind januari gehouden. De uitslag van de tweede peiling is nu bekend. Over twee weken volgt de laatste peiling.

Uitslag onderzoek
Van elke geïnterviewde is per partij gevraagd hoe groot de kans is dat zij of hij op die betreffende partij gaat stemmen. Door al die stemkansen per respondent te combineren, kan worden aangegeven hoe groot de harde kern is en de maximale omvang van het aantal zetels.

Van de 45 te verdelen zetels in de raad lijken er in deze peiling 19 te zijn vergeven, om de overige 26 vindt nog concurrentie plaats. In vergelijking met januari is er één zetel extra 'in de markt'.

In vergelijking met de eerste peiling in januari is de mogelijke maximale omvang van de PvdA en Leefbaar Rotterdam toegenomen. Beide partijen zien hun potentieel met twee zetels stijgen, terwijl de harde kern voor beide partijen gelijk is gebleven. Indien gekeken wordt naar de maximale omvang, zou Leefbaar Rotterdam twee zetels meer kunnen krijgen dan de VVD. De VVD zou op dit moment licht kunnen groeien van de huidige negen zetels naar maximaal tien. In vergelijking met de peiling in januari moeten de liberalen wel een zetel inleveren, wat veroorzaakt wordt door een daling van de harde kern.

In vergelijking met de eerste peiling wint het CDA in zowel de harde kern als het potentieel een zetel. De partij kan op dit moment - vergeleken met het huidige aantal raadszetels - groeien met maximaal twee raadzetels. Bij GroenLinks is sprake van een scheve verdeling tussen de harde kern (een zetel) en het potentieel (vijf zetels). De SP kan in potentie nog met een zetel groeien, naar in totaal vier. Dit komt overeen met het beeld dat uit de peiling van januari naar voren is gekomen. Het maximale potentieel van D66 is sinds januari gestegen met één zetel. Het maximale aantal te verwerven zetels is drie zetels groter dan het huidige aantal raadszetels. Het potentieel aantal zetels voor de Stadspartij is in vergelijking met de eerste peiling gestegen met één zetel. De partij zou de huidige twee zetels kunnen verliezen, maar kan ook een winst van drie zetels maken. De Christenunie/SGP zal volgens bureau Intomart haar huidige raadszetel behouden. In de eerste peiling was deze zetel nog gebaseerd op harde kern; bij de peiling in februari blijkt deze zetel gebaseerd te zijn op het potentieel.

De lijsten van Joop 2000, de Nieuwe Nationale Partij en de NVU lijken thans geen raadszetel te verwerven. Ook de Islamitische Partij Nederland (waarvan bij de eerste peiling nog niet bekend was dat zij zouden deelnemen aan de verkiezingen), lijkt geen zetel te verwerven.

Grootste problemen
Bureau Intomart stelde aan alle respondenten een open vraag. Zo'n 49% van de respondenten noemde de veiligheid en criminaliteit als grootste probleem in de stad. In de eerste peiling noemde 54% van de ondervraagden de veiligheid en criminaliteit als grootste probleem.

Verantwoording onderzoek
Van 5 tot en met 7 februari zijn 750 Rotterdammers van 18 jaar en ouder telefonisch geënquêteerd.
De respons bedraagt 49 %. Het onderzoek houdt rekening met de zwevende kiezers. De laatste peiling vindt medio februari plaats, de uitslag wordt bekend gemaakt op 24 februari.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie