Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek in 2002

Datum nieuwsfeit: 11-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SENTER

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek in 2002

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2002

Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie kunnen ook in 2002 rekenen op een fiscaal voordeel als zij Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Wel is deze fiscale regeling op een aantal punten gewijzigd, mede om het zogenoemde free rider gedrag tegen te gaan en de kosteneffectiviteit te verhogen.

Free riders zijn ondernemers die ook zonder de EIA-regeling wel zouden hebben geïnvesteerd in energiezuinige apparaten en technieken. Investeringen met een hoog free rider gehalte zoals verlichtingssystemen en HR-ketels zijn daarom van de Energielijst geschrapt. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de wens van het kabinet om het stimuleringseffect van de regeling te vergroten.

In de herziene Energielijst die vanaf 10 februari 2002 van kracht is komen vijf nieuwe bedrijfsmiddelen voor EIA in aanmerking. Het gaat hier om: LED verlichtingssysteem, warmteterugwinningssysteem op koel-of persluchtinstallaties, verbeterde branderregeling voor asfaltproductie, schuimbitumeninstallatie en een indirect aangedreven koelaggregaat.

De energieprestatie-eisen voor generieke energie-investeringen zijn versoepeld. De norm voor gebouwde omgeving & transport is verlaagd naar 0,4 Nm3/euro/jaar en voor processen naar 0,8 Nm3/euro/jaar. Voor beide is een maximum van 4,0 Nm3/euro/jaar ingesteld. Door de bijstelling naar beneden kunnen ook projecten met een langere terugverdientijd van de EIA gebruik maken. De bovengrens is ingesteld, omdat de projecten die boven deze grens uitkomen al voldoende economisch rendabel zijn zonder stimulering van de EIA.

Voor de aftrek van de kosten voor een opgevolgd energieadvies is de termijn verruimd. De ondernemers kunnen tot 24 maanden nadat ze opdracht hebben gegeven voor een energieadvies, investeren in de geadviseerde energiezuinige voorzieningen.

In de recent verschenen EIA brochure wordt uitgelegd hoe ondernemers gebruik kunnen maken van Energie-investeringsaftrek (EIA). In de brochure is de Energielijst opgenomen. Deze lijst bevat een overzicht van de bedrijfsmiddelen die voor Energie-investeringsaftrek in aanmerking komen.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 55% van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Senter en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter belt u met Algemene Informatie en Advies (070) 361 02 77.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie