Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groei detailhandel laagste sinds jaren

Datum nieuwsfeit: 11-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Groei detailhandel laagste sinds jaren

Vorig jaar is het omzetvolume van de detailhandel 0,8% hoger uitgekomen dan in 2000. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit het laagste groeicijfer is van de afgelopen 7 jaar. Winkelen is vorig jaar flink duurder geworden. De prijzen in de detailhandel stegen met 5,2% in vergelijking met 2000. De omzet nam toe met 6,1%.

Lichte volumedaling bij foodsector
De foodsector als geheel heeft vorig jaar het omzetvolume licht zien afnemen in vergelijking met 2000. De omzet nam hier toe met 6,6%, terwijl de prijzen met 6,7% zijn gestegen. De supermarkten, veruit de grootste groep in de foodsector, hebben een groei van het omzetvolume geboekt van 0,9%.

Hoger omzetvolume non-foodsector
Het omzetvolume in de non-foodsector van de detailhandel is in 2001 met 1,3% toegenomen ten opzichte van 2000. De prijzen zijn hier minder sterk gestegen dan bij de winkels in voedingsmiddelen. De omzet groeide vorig jaar met 5,6%. Van de branches die op dit moment publiceerbaar zijn, noteren de drogisterijen de hoogste omzetgroei (+9,7%). Ook de winkels in artikelen voor inrichting van de woning en de doe-het-zelfbranche hebben het vorig jaar beter gedaan dan gemiddeld in de non-foodsector.

Volume van de omzet in december gedaald
In december 2001 is het omzetvolume 2,3% lager uitgekomen dan in december 2000. De omzet kwam 3,1% hoger uit, terwijl de prijzen met 5,5% zijn gestegen. De daling van het omzetvolume trad zowel op bij de foodsector als bij de non-food sector.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie