Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van grembergen vindt in TsjechiŠ Europese bondgenoot

Datum nieuwsfeit: 11-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 11

FEBRUARI 2O02

VAN GREMBERGEN VINDT IN TSJECHIÔ EUROPESE BONDGENOOT

Vlaams Minister van Buitenlandse Aangelegenheden Van Grembergen (SPIRIT) brengt van 11 tot 13 februari een officieel bezoek aan Tsjechië. Hij zal er dinsdag samen met de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Kavan een samenwerkingsverdrag Vlaanderen-Tsjechië ondertekenen. Het akkoord betekent een versterking en verbreding van de economische en culturele banden tussen beide landen. Van Grembergen zal in zijn functie van minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken ook van gedachten wisselen met zijn Tsjechische collega omtrent decentralisatie van het beleid en een gepaste territoriale indeling. Op het programma staat tevens een onderhoud met de staatssecretaris voor Europese Zaken Pavel Telicka omtrent de uitbreiding van de Europese Unie.

Sinds 1992 startte Vlaanderen met een samenwerkingsprogramma gericht op Centraal- en Oost-Europa. Tsjechië was hierin één van de meest begunstigde partners. De Vlaamse Overheid verleende reeds voor zo'n 6 miljoen EURO aan financiële steun voor een vijftigtal projecten. Evenzeer heeft het Vlaamse bedrijfsleven de weg naar het land reeds lang gevonden, getuige hiervan de steeds verder toenemende export naar de Tsjechische Republiek.

Tsjechië vertoont in zijn regio een duidelijke economische voortrekkersrol. Het land zal bovendien als één van de eersten de Europese Unie binnenkort helpen versterken. Minister Van Grembergen ziet in Tsjechië dan ook een belangrijke bondgenoot in de uitgebreide Unie. De grootte van het land, het economische belang ervan en de regionale positie zijn immers vergelijkbaar met Vlaanderen. In het Europa van de toekomst zullen beiden dan ook een gelijkwaardige en vooruitstrevende rol blijven spelen.

Info: (Frederik.Leyts@vlaanderen.be) (02/553 23 11)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie