Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minder hypotheken afgesloten in 2001

Datum nieuwsfeit: 12-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

Minder hypotheken in 2001

Vorig jaar zijn 481 duizend woninghypotheken afgesloten. Dit is 5,8 procent minder dan in 2000. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. De verkoopprijs van woningen is in de laatste vier kwartalen gemiddeld met 9,5 procent gestegen tot 188 duizend euro. Mede daardoor is het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken met 10,7 procent gestegen tot 151 duizend euro.

Minder woninghypotheken
In 2001 zijn 481 duizend nieuwe woninghypotheken ingeschreven in het Kadaster. Dit aantal ligt 5,8 procent lager dan in 2000. In alle kwartalen van 2001 waren er minder inschrijvingen dan in de overeenkomstige kwartalen van een jaar eerder. In het vierde kwartaal was het aantal 6,9 procent lager. Al twee jaar is er ieder kwartaal sprake van een afname van het aantal hypotheken ten opzichte van een jaar eerder. De daling is in 2001 echter minder sterk dan in 2000 en vrijwel geheel te wijten aan een daling van het aantal woningeigenaren dat hun hypotheek heeft overgesloten. Het aantal oversluitingen is in 2001 ten opzichte van 2000 met 14,9 procent verminderd. Dit komt onder andere door de toegenomen onzekerheid ten aanzien van de economische ontwikkeling.

Stabiele hypotheekrente
De gemiddelde rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken is in 2001 uitgekomen op 5,8 procent. Dit is slechts 0,1 procentpunt lager dan in 2000. De hypotheekrente is in de loop van het jaar geleidelijk afgenomen van 6,2 procent in januari tot 5,3 procent in december. Deze daling is een gevolg van de renteontwikkeling op de kapitaalmarkt.

Gemiddelde verkoopprijs gestegen
De gemiddelde verkoopprijs van een woning is in 2001 ten opzichte van 2000 met 9,5 procent toegenomen tot 188 duizend euro. In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn de woningprijzen met 6,6 procent wat minder toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2000. In december 2001 ligt de gemiddelde woningprijs nog maar 5,1 procent hoger dan 12 maanden eerder. Dit is het laagste percentage sinds oktober 1995. Er is duidelijk sprake van een afnemende stijging van de verkoopprijzen. De gemiddelde verkoopprijs komt in het vierde kwartaal uit op 192 duizend euro. Mede door de stijging van de woningprijzen is het gemiddelde bedrag van de nieuw afgesloten woninghypotheken in het afgelopen jaar met 10,7 procent toegenomen

Schuld per woning toegenomen
De totale woninghypotheekschuld bij financiële instellingen is in één jaar tijd met 33 miljard euro opgelopen tot 318 miljard euro aan het eind van vorig jaar. De gemiddelde hypotheekschuld per woning die met een hypotheek is belast, bedraagt nu 106 duizend euro. Vijf van de zes eigen woningen zijn met een hypotheek belast.

Technische toelichting
De bron voor de gegevens is het Kadaster. Het registratiemoment is het moment van het passeren van de akte bij de notaris. De verkoopprijzen hebben betrekking op bestaande eengezinswoningen en op bestaande en nieuwe appartementen. Waar in dit persbericht wordt gesproken over oversluitingen, gaat het om oversluitingen en tweede hypotheken. Over tweede hypotheken heeft het CBS sinds begin 1999 geen afzonderlijke gegevens meer.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie