Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Organisaties leveren financiële onderbouwing

Datum nieuwsfeit: 12-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Natuur en Milieu
Zoek soortgelijke berichten

Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uitbreiding biologische landbouw in EU:
Organisaties leveren financiële onderbouwing

Utrecht/Brussel 12 februari 2002

Europese milieu- en consumentenorganisaties*) presenteren vandaag een onderbouwing voor de financiële stimulering van de biologische landbouw in Europa. Zowel de vraag naar als het aanbod van biologische producten moet worden bevorderd. Volgens de organisaties kan in 2006 op tien procent van het totale Europese landbouwareaal biologisch worden geboerd. Een btw-tarief van nul procent is een belangrijk element en kan snel worden ingevoerd. De organisaties hebben de Europese Commissie verzocht de voorgestelde stimulansen op te nemen in het actieplan voor de biologische landbouw dat in de maak is.
.
De organisaties baseren hun onderbouwing op een studie door het Centrum voor Landbouw en Milieu. Het betreft nieuwe financiële instrumenten in de landbouwsfeer. Om de vraag naar biologische producten te vergroten is een belangrijk instrument de verlaging van het btw-tarief. Een btw-tarief van nul procent zal de vraag naar biologische producten zo doen groeien, dat het areaal biologische landbouw toeneemt met 300.000 hectare. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is voorstander van een nultarief. Instrumenten die het aanbod bevorderen zijn onder meer een heffing op chemische bestrijdingsmiddelen en/of meststoffen, en het aftoppen van de EU-steun voor vlees en granen.

De milieu- en diervriendelijke biologische landbouw wordt steeds belangrijker in Europa. In mei 2001 tekenden dertien landen, waaronder negen EU-lidstaten, de Verklaring van Kopenhagen voor een Europees actieplan ter bevordering van de biologische landbouw. En in juni spraken de Europese regeringsleiders zich uit voor meer nadruk voor deze vorm van landbouw in het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Het gevolg was dat de Europese Commissie nu een actieplan voor de biologische landbouw voorbereidt. Een gedegen financiële paragraaf is uiteraard essentieel. De onderbouwing door de organisaties is daaraan een positieve bijdrage.


*) Het Europese Milieubureau (EEB) en de Association of European Consumers (AEC; Nederlands lid is de Alternatieve Konsumenten Bond)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie