Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ICT Barometer: Bedrijfsleven toch positief over ICT markt

Datum nieuwsfeit: 13-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ernst & Young

Tweede Ernst & Young ICT Barometer: Bedrijfsleven toch positief over ICT markt

13 februari 2002 - Vandaag maakt Ernst & Young ICT Leadership de resultaten bekend van de tweede ICT Barometer. De belangrijkste conclusies uit dit onder ruim 500 Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals gehouden onderzoek zijn:

1. In 2002 zullen de budgetten voor software en hardware groeien;
2. Bedrijven vergroten het budget voor IT-services in eigen beheer;
3. De ICT-budgetten binnen de sector overheid en not-for-profit groeien;

4. De ICT-markt herstelt zich binnen 4 jaar op het groeiniveau van eind 1999.

Ernst & Young ICT Leadership neemt waar, na analyse van de onderzoeksresultaten, dat de ICT-sector het dieptepunt inmiddels achter zich heeft.

1. In 2002 zullen de budgetten voor software en hardware groeien Het totale ICT-budget groeit in 2002 niet ten opzichte van 2001. Binnen het ICT-budget zijn wel grote verschillen te zien. Zo verwacht 43% van de ondervraagden meer en slechts 7% minder te gaan besteden aan software. Voor hardware geldt dat 37% zegt meer en 9% zegt minder budget te hebben. De sector overheid en not-for-profit laat de beste cijfers zien. Hier zegt 54% een groter softwarebudget te hebben en 51% meldt een groter hardwarebudget.
Om de aangeschafte software en hardware binnen organisaties werkend te krijgen en te onderhouden worden vaak externe bedrijven voor zogenaamde IT-services ingehuurd. Van de ondervraagden verwacht 25% dat het budget hiervoor in 2002 zal afnemen, terwijl 13% een budgetgroei verwacht. Alleen van de respondenten in de sector overheid en not-for-profit zei 24% een groei in het budget voor externe IT-services te verwachten.

2. Bedrijven vergroten het budget voor IT-services in eigen beheer Het budget voor interne IT-services zal volgens 25% van alle respondenten meer en volgens 8% minder worden. Dit betekent dat er meer intern wordt gedaan om de software en hardware werkend te krijgen en te onderhouden. Het valt op dat het interne IT-servicebudget volgens 34% van de ondervraagde ICT-professionals zal groeien, terwijl maar 20% van de directeuren verwacht hieraan meer te gaan uitgeven!
Gevraagd naar de betekenis van deze cijfers zegt Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership: "Het feit dat het totale ICT-budget niet krimpt, maar gelijk blijft op het niveau van 2001 is opmerkelijk. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in IT-services zullen het nog moeilijk krijgen. Toch zullen organisaties die een hoger budget reserveren voor software en hardware, rekening moeten houden met een veelvoud aan kosten voor implementatie, veranderingsprocessen en onderhoud. IT-services zijn hierbij onmisbaar, zowel intern als extern. Wij krijgen het gevoel dat de sector overheid en not-for-profit dit in haar budgettering het best heeft begrepen. De sector productie en industrie zou daarentegen wel eens een verkeerde inschatting kunnen maken. In deze sector verwacht 40% een groei in het budget voor zowel software als hardware, terwijl vrijwel niemand groei budgetteert voor externe IT-services. De werkelijke kosten voor externe IT services zullen volgens ons flink hoger blijken uit te vallen, dan de budgetten waarmee nu wordt gewerkt. Het verschil in antwoorden tussen directie en ICT-professionals als het gaat om budgetten voor interne ICT-services bevestigt het beeld. Dit ligt geheel in lijn met het eerder door Ernst & Young ICT Leadership gepubliceerde jaarrapport Trends in ICT 2001. Hierin bleek de groeiende kloof tussen directie en ICT-management als het gaat om kennis en inzicht in ICT-beleid en -budget. De directie moet leiderschap gaan tonen en betrokken, sturend en controlerend gaan optreden bij het opstellen, bewaken en toetsen van ICT-plannen, budgetten en prestaties", aldus Verschuur.

3. De ICT-budgetten binnen de sector overheid en not-for-profit groeien
Van alle ondervraagden ziet 22% in de eigen organisatie duidelijke groei van het aantal van buitenaf ingehuurde mensen die zich met ICT bezighouden. Slechts 11% ziet hier een afname. In de sector overheid en not-for-profit wordt hierin door 32% groei waargenomen. Jacob Verschuur zegt hierover in een reactie: "Deze cijfers zijn zelfs nog iets beter dan die uit onze eerste ICT Barometer van december 2001. Dit is goed nieuws voor bedrijven die zich binnen de overheid en not-for-profit sector bezighouden met het leveren van ICT interim managers, projectleiders en gedetacheerd ICT-personeel. Juist in deze tijd is de overheid een belangrijk vliegwiel wat de ICT-sector nodig heeft om de motor draaiende te houden".

4. De ICT-markt herstelt zich binnen 4 jaar op het groeiniveau van eind 1999.
Ook is gevraagd of en wanneer de ICT-markt zich weer hersteld tot het hoge groeiniveau van eind 1999, begin 2000. Hierop antwoordde bijna de helft dat dit binnen 4 jaar gebeurt. Directeuren en managers zijn hierin met 4,5 jaar wat minder optimistisch dan hun ICT-professionals, die al over 3,5 jaar een volledig herstel verwachten. Opvallend is dat 11% van alle respondenten niet geloofd dat dit oude groeiniveau ooit nog gehaald zal worden. Over de Ernst & Young ICT Barometer
De Ernst & Young ICT Barometer is een onderzoek van Ernst & Young ICT Leadership dat iedere twee maanden wordt uitgevoerd. Dit unieke onderzoek wordt gehouden naast het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT. Het houdt continu de vinger aan de ICT-pols van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de not-for-profit sector. De metingen worden gedaan onder een groep van ruim 500 directeuren, managers en ICT-professionals. Het onderzoek bestaat uit een vaste, terugkerende vragen en uit actuele vragen. Kijk voor meer informatie over de ICT Barometer op www.trends-in-ict.nl Over Ernst & Young ICT Leadership
Ernst & Young ICT Leadership, onderdeel van Ernst & Young Executive Temporary Management en verbonden aan de sectorgroep Technology Communications en Entertainment (TCE), richt zich op het leveren van ICT interim-management, van CIO/ICT directeur tot programmamanager. ICT Leadership heeft een samenwerkingsverband met de Erasmus Universiteit, het Institute for ICT Leadership, waar CIOs worden opgeleid en studiedagen voor commissarissen worden georganiseerd. Daarnaast organiseert ICT Leadership zogeheten Future Vectorys voor CEOs, commissarissen en CIOs uit verschillende branches om met hen en onze interim-managers een toekomstvisie op ICT te ontwikkelen. Ook het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT, counseling van ICT opdrachtgevers en dit onderzoek, de ICT Barometer, beslaan de activiteiten van Ernst & Young ICT Leadership.
U kunt voor meer informatie contact op nemen met persvoorlichter Jan-Willem Wits van Ernst & Young op tel. 010 406 53 64.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie