Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archief Willem Frederik Hermans naar Den Haag

Datum nieuwsfeit: 13-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke bibliotheek
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijke bibliotheek

Archief Willem Frederik Hermans naar Den Haag

V.l.n.r. Drs Raymond J. Benders (Voorzitter bestuur Willem Frederik Hermans Instituut), Mr. R. Hermans (zoon W.F. Hermans), Mw E. Hermans-Meurs (weduwe W.F. Hermans), Dr. W. van Drimmelen (directeur KB)

Het archief van de schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995) is in langdurige bruikleen overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Ter zake van het beheer heeft de Koninklijke Bibliotheek een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Letterkundig Museum, dat is gevestigd in hetzelfde gebouwencomplex. Het Letterkundig Museum zal het archief ordenen en catalogiseren.

Willem Frederik Hermans was een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. In zijn archief bevinden zich manuscripten, collages, foto's, drukproeven, boeken en vele duizenden brieven van en aan hem. Het materiaal - in totaal ongeveer dertig strekkende meter - loopt van de vroege jaren veertig tot aan 1995 en biedt een prachtig inzicht in zijn werkwijze. Het illustreert hoe zorgvuldig Hermans zich documenteerde en bevat bijvoorbeeld ook de uitgebreide verzameling bronnen voor zijn bekendste roman De donkere kamer van Damokles (1958). Dit boek is onlangs met veel succes in het Duits verschenen.

Het archief is vooralsnog niet toegankelijk voor derden, met uitzondering van Hermans' biograaf Willem Otterspeer en het in de KB gevestigde Constantijn Huygens Instituut, dat de uitgave voorbereidt van de Volledige Werken. De overdracht van het archief aan de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum is tot stand gekomen na bemiddeling van het Willem Frederik Hermans Instituut, dat tevens bij de bruikleen- en samenwerkingsovereenkomst de Erven W.F. Hermans vertegenwoordigt.

13 februari 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie