Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anciaux steunt Margriet Hermans voor meer Vlaamse muziek

Datum nieuwsfeit: 13-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 13 FEBRUARI 2002

Bert Anciaux steunt Margriet Hermans voor meer Vlaamse muziek op VRT-radio

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux steunt de vraag van Vlaams parlementslid Margriet Hermans (Spirit) voor meer muziek uit Vlaanderen op VRT-radio. Hermans luidt in de media de alarmbel over de positie van de Vlaamse muziek en vraagt o.a. een heronderhandeling van de VRT- beheersovereenkomst hieromtrent.

Vlaams minister Van Mechelen wijst erop dat de beheersovereenkomst is goedgekeurd door de regering. Minister Bert Anciaux acht een heronderhandeling niet nodig, maar ook geen excuus om niets te doen. De beheersovereenkomst kan op vele aspecten verder geconcretiseerd worden. Op vrijwillige basis kan een gesprek gevoerd worden over de ruimte en de mogelijkheden die muzikanten uit de Vlaamse gemeenschap krijgen op de VRT-radio. Juist omdat er geen quota over Vlaamse muziek op de radio worden vermeld in de beheersovereenkomst, moet het mogelijk zijn om hierrond afspraken te maken. Als quota kunnen voor TV-producties, moet dat ook kunnen voor eigen radio-producties. De beheersovereenkomst bevat voldoende verwijzingen naar het belang van cultuur om de vraag van Margriet Hermans te honoreren. Het argument van de VRT-woordvoerder als zou meer muziek uit Vlaanderen niet voldoen aan de wensen van de luisteraars, doet voor minister Anciaux niet ter zake. Het is niet de opdracht van de VRT om alleen in te spelen op de wensen en vragen van de luisteraar, de VRT moet zelf trachten een belangrijk en kwalitatief cultuuraanbod aan te reiken.

Margriet Hermans houdt ook een pleidooi voor een artiestenstatuut. Minister Anciaux benadrukt in de marge nogmaals dat hij, samen met zijn Franstalige collega Richard Miller, constructieve en eensgezinde voorstellen heeft uitgewerkt om de impasse rond het statuut van de kunstenaar op federaal niveau te doorbreken. Anciaux hoopt dat federaal minister Vandenbroucke zijn belofte voor een sociaal statuut voor de kunstenaar deze legislatuur kan inlossen

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie