Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Breda werkt aan veiligheid

Datum nieuwsfeit: 13-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Breda
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Breda

13-02-2002

Gemeente Breda werkt aan veiligheid

In de gemeente Breda speelt veiligheid een grote rol. Mede naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam en het rapport van de Commissie Oosting heeft het college de risicovolle activiteiten en bedrijven in Breda in kaart gebracht.

In totaal zijn er 54 bedrijven gecontroleerd, voornamelijk op externe veiligheidsaspecten.
Er zijn geen tekortkomingen geconstateerd die acuut gevaar opleveren. Er zijn wel 26 bedrijven die aangemerkt kunnen worden als verhoogd risicovol. Verhoogd risicovol is een label dat zegt dat indien er een incident plaatsvindt bij deze bedrijven, de effecten meer dan gemiddeld kunnen zijn. Dit wordt bepaald door de aard en de hoeveelheid van de gebruikte of opgeslagen stoffen en de ligging ten opzichte van woningen.
Eerder zijn 17 LPG-tankstations, 1 vuurwerkopslagplaats en 4 bedrijven die vallen onder het bevoegd gezag van de provincie al als zodanig gekwalificeerd.
In totaal zijn er in Breda 48 bedrijven die een verhoogd risico hebben.
Om de veiligheid voor deze bedrijven te verhogen, neemt het college van burgemeester en wethouders een aantal maatregelen.

Maatregelen
Brand- en ontruimingsoefeningen worden voor deze bedrijven in de gebruiksvergunningen opgenomen. Tevens wordt de risicovolle bedrijven een actuele voorraadregistratie opgelegd.
Binnen de gemeente wordt er nieuw beleid ontwikkelt om, indien noodzakelijk, strengere eisen te kunnen stellen. Daarnaast worden de geautomatiseerde milieugegevens van de bedrijven breder beschikbaar gesteld zodat de Brandweer en de afdeling Milieuzorg Bedrijven elkaar eenvoudig kunnen raadplegen.

Procedure controles
Bij de controle van de 54 bedrijven is gekozen voor een brede benadering. Er is in de eerste plaats gekeken naar het naleven van de milieu- en veiligheidswetten. Vervolgens zijn er gegevens verzameld over de veiligheid op en rond het bedrijf, vergunningen, preventieve (veiligheid)voorzieningen, noodplannen, stoffen die een bedrijf opslaat en/of vervoert, zaken die te maken hebben met bodem, afvalstoffen, lucht, lozingen en meetverplichtingen en registratie. Naar aanleiding van de controles zijn daar waar noodzakelijk hercontroles uitgevoerd, of worden procedures opgestart om goede vergunningen krijgen.

Breda, 7 februari 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie