Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OPTA stelt tarieven collocatie vast

Datum nieuwsfeit: 13-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPTA

OPTA stelt tarieven collocatie vast

OPTA heeft, in het kader van een beslissing op bezwaar in een geschil tussen BaByXL en KPN, de tarieven vastgesteld die KPN bij BaByXL in rekening mag brengen voor de inrichtingskosten van collocatie.

Om diensten zoals breedbandige (snelle) internettoegang aan te kunnen bieden, is het vaak noodzakelijk dat een concurrent apparatuur kan neerzetten in of nabij wijkcentrales (van KPN). Het beschikbaar stellen van ruimte en faciliteiten die nodig zijn om die apparatuur aan te sluiten, wordt collocatie genoemd. De concurrent moet hiervoor een eenmalig collocatietarief betalen. Over de hoogte van dit tarief had BaByXL een geschil met KPN aan het college van OPTA voorgelegd.

Op 15 augustus 2001 had OPTA over dit geschil beslist. Aan partijen werd toen een systematiek voor het berekenen van de tarieven opgelegd, alsmede een lijst met normbedragen die bij het bepalen van de tarieven, die per locatie verschillen, gehanteerd zou moeten worden.

Zowel KPN als BaByXL tekenden bezwaar aan tegen het besluit van 15 augustus 2001, onder andere omdat de gekozen systematiek te veel praktische problemen zou opleveren. In zijn nieuwe besluit is OPTA gedeeltelijk tegemoetgekomen aan die bezwaren. In het nieuwe besluit is niet langer sprake van tarieven die per locatie kunnen verschillen, maar van uniforme, landelijk geldende tarieven. De tariefstructuur wordt daarmee aanmerkelijk vereenvoudigd. Deze tarieven, op basis waarvan KPN de nieuwe rekening aan BaByXL dient op te stellen, bedragen ongeveer 45 procent van de tarieven die KPN eerder aan BabyXL in rekening bracht. Tegelijkertijd wordt aan KPN de mogelijkheid geboden om collocatieruimte die momenteel nog niet wordt gebruikt, te gelde te maken, bijvoorbeeld door deze te gebruiken voor andersoortige dienstverlening.

Naast de eenmalige collocatietarieven voor aansluiting en installatie die nu zijn vastgesteld, doet het college van OPTA dit voorjaar uitspraak over de periodieke collocatietarieven (voor huur en electriciteit).

De volledige tekst van het besluit en de bijbehorende tarieven zijn vanaf donderdagmiddag 14 februari om 17.00 uur, beschikbaar onder de rubriek actueel van de internetsite www.opta.nl

Voor meer informatie: Jeroen Nugteren, hoofd Communicatie OPTA,
070-3153570, 06-54727384, e-mail (j.nugteren@opta.nl)
13 feb 02 17:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie