Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fabrikanten en retailers strijden om de macht over de consument

Datum nieuwsfeit: 14-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Cap Gemini Ernst & Young
Zoek soortgelijke berichten

Cap Gemini Ernst & YoungPersberichten

Utrecht, 14 februari 2002

Fabrikanten en retailers strijden om de macht over de consument

Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) presenteert vandaag het boek 'State of the Art in Food. The changing face of the worldwide food industry'. Samen met Reed Elsevier onderzocht CGE&Y wereldwijd de verwachte ontwikkelingen in de voedingsbranche. In het 650-pagina's tellende boek worden de conclusies beschreven van dit onderzoek onder 220 food executives. Daarnaast zijn gedetailleerde verslagen opgenomen van interviews met een 50-tal senior executives uit de voedingsbranche, waaronder Jan Andreae (Ahold), Karel Vuursteen (Heineken), Joel Saveuse (Carrefour) en Manfred Stach (Unilever Bestfoods).

De macht van de merken
De strijd om de macht in de voedselketen speelt zich af tussen dominante merkfabrikanten en de grote internationale retailers, die beide het leeuwendeel van het geld en de aandacht van de consument willen. Vijfenzeventig procent van de ondervraagde fabrikanten geeft aan te veel toe te geven aan de macht van de retailer en te vrezen voor de consequenties van de toenemende kracht van het retailkanaal. Retailers daarentegen vinden juist dat fabrikanten hun macht misbruiken en niet genoeg respect tonen voor de belangrijke rol die retailers spelen. Velen verwachten dat retailers in toenemende mate zullen opereren als beschermheer van de belangen van consumenten, met als gevolg dat de keten transparanter wordt.

Terwijl de meerderheid van de food executives verwacht dat retailers de voedselketen zullen beheersen, doen fabrikanten hun best om de consument te beïnvloeden. Om dit merkbewustzijn bij consumenten te behouden, zullen fabrikanten miljarden euro's investeren. Voorheen beïnvloedden merkartikelen het aankoopgedrag van consumenten en zagen consumenten supermarkten alleen als een plaats waar deze producten gekocht kunnen worden. Maar tegenwoordig laten retailers hun eigen invloed op consumentengedrag toenemen door hun winkels als merken te positioneren. Retailers zullen zich meer en meer gaan gedragen als A-merken. Hierin zullen echter maar een paar retailers slagen, omdat ze:
1. over de mogelijkheid moeten beschikken om zich te richten op onderscheidende consumentendoelgroepen; 2. substantiële macht en voldoende marktaandeel moeten hebben; 3. tot de verbeelding van consumenten moeten kunnen spreken; 4. moeten beschikken over duidelijk onderscheidend vermogen; 5. de mogelijkheid moeten hebben om 'het gesprek van de dag' te worden

Tegelijkertijd storten fabrikanten zich in direct selling via verschillende kanalen, zoals vending machines, catering diensten, fabriekswinkels en voor een beperkt deel internet. De grenzen tussen de fabrikanten en retailers vervagen doordat beide zich rechtstreeks richten op de consument. Om klantenloyaliteit te bereiken, moeten bedrijven zich echt duidelijk onderscheiden.

Gebrek aan samenwerking obstakel voor verdere besparing Ondanks sommige successen met het optimaliseren van de keten, zoals Efficient Consumer Response, blijkt uit het onderzoek dat binnen Europa kostenbesparingen van circa 8 miljard dollar mogelijk zijn met een betere ketenintegratie.

Het managen van de steeds complexer wordende keten, wordt als grootste uitdaging binnen de foodbranche gezien voor de komende jaren. Niet alleen financieel kunnen er voordelen behaald worden, maar ook de kwaliteit van de producten zal er door verbeteren. Fabrikanten en retailers identificeren vier belangrijke onderwerpen als het gaat om ketenintegratie, namelijk samenwerking met businesspartners, standaardisatie van informatie, optimaliseren van voedselveiligheid en de concentratie op belangrijkste business processen. Op dit moment is het gebrek aan verregaande samenwerking de grootste obstakel voor het bereiken van de mogelijke besparing.

Mondiale merken zullen domineren Het onderzoek toont aan dat 20 tot 25 mondiale merken bestaansrecht zullen hebben in verschillende categorieën van de fast moving consumer goods. Deze merken zullen een leiderschapspositie verwerven in meer dan 100 landen en zijn eigendom van 10 wereldwijde merkfabrikanten. Daarnaast verwacht CGE&Y 250 sterke internationale merken die aanwezig zijn in meer dan vijf landen en 2.500 die opereren als A-merken in een tot vijf landen. Deze merken zijn eigendom van mondiale retailketens of dominante locale voedselfabrikanten. Maar mondiale groei gaat niet zonder problemen. Mondiale organisaties verwateren de kracht van hun merk door te veel producten te introduceren. Anderen krijgen negatieve reacties van consumenten die multinationale producten zien als een bedreiging voor hun locale waarden. Als reactie hierop combineren mondiale A-merk fabrikanten hun mondiale merken met 'locale juwelen' en presenteren op die manier een portfolio van merken waaruit retailers een keuze kunnen voor hun doelgroep.

Opmerkelijk is het dat ondanks deze toenemende internationalisatie, retailers en fabrikanten niet op de hoogte zijn van de strategie van buitenlandse spelers. Ze hebben geen inzicht in de unique selling points, de filosofie, productontwikkeling, inkooptechnieken en operationele processen van hun potentiële concurrenten.

De traditionele supermarkt nadert het eind van haar levenscyclus Het ontbreken van winstgevendheid en het afnemende belang van traditionele droge kruideniersproducten maken het moeilijk voor 'kleinere' winkels om te concurreren met grote spelers die bovendien meer service en een uitgebreider assortiment bieden. Een andere bedreiging vormt de groei van de out-of-home consumptie. De consument besteedt al ruim 30% van zijn uitgaven aan voedings- en genotmiddelen buiten de traditionele supermarkten en speciaalzaken. Dit percentage zal de komende jaren verder groeien. Tijdens het onderzoek bleek bestaansrecht voor vier retailconcepten, te weten hypermarkten, supermarkten, discounters en convenience winkels. De nieuwe generatie hypermarkten concentreert zich op food en non-food en zal ook steeds meer diensten gaan aanbieden in een omgeving die als 'vrije tijdsbesteding' zou kunnen worden aangemerkt. Supermarkten verbreden ook hun mix aan producten en diensten, opereren op een grotere schaal dan vandaag de dag en zijn vaak verankerd in de locale cultuur van een marktgebied. Discounters bewegen zich in de richting van kwaliteitsdiscounting, door kwaliteitsproducten aan te bieden tegen de laagste prijs in de markt. Convenience winkels vinden een nieuwe niche door zich te focussen op de eetmomenten van de consumenten. Organisaties in de foodservicemarkt zullen verder uitbreiden met concepten zoals 'Pret a Manger'.

Het ontbreken van winstgevendheid en het afnemende belang van traditionele droge kruideniersproducten maken het moeilijk voor 'kleinere' winkels om te concurreren met grote spelers die bovendien meer service en een uitgebreider assortiment bieden. Een andere bedreiging vormt de groei van de out-of-home consumptie. De consument besteedt al ruim 30% van zijn uitgaven aan voedings- en genotmiddelen buiten de traditionele supermarkten en speciaalzaken. Dit percentage zal de komende jaren verder groeien. Tijdens het onderzoek bleek bestaansrecht voor vier retailconcepten, te weten hypermarkten, supermarkten, discounters en convenience winkels. De nieuwe generatie hypermarkten concentreert zich op food en non-food en zal ook steeds meer diensten gaan aanbieden in een omgeving die als 'vrije tijdsbesteding' zou kunnen worden aangemerkt. Supermarkten verbreden ook hun mix aan producten en diensten, opereren op een grotere schaal dan vandaag de dag en zijn vaak verankerd in de locale cultuur van een marktgebied. Discounters bewegen zich in de richting van kwaliteitsdiscounting, door kwaliteitsproducten aan te bieden tegen de laagste prijs in de markt. Convenience winkels vinden een nieuwe niche door zich te focussen op de eetmomenten van de consumenten. Organisaties in de foodservicemarkt zullen verder uitbreiden met concepten zoals 'Pret a Manger'.

CGE&Y verwacht bovendien dat retailers producten blijven aanbieden via het internet omdat het gezien wordt als een essentieel onderdeel van hun dienstverlening, ongeacht de winstgevendheid. Consumentenverkopen via het internet zal echter niet meer dan 5 tot 10% van de wereldwijde omzet representeren binnen de foodbranche.

Invloed retailer reikt steeds verder in de keten De balans van macht in de keten zal steeds verder in het voordeel van de retailer doorslaan, veranderingen zullen optreden in het koopproces, voornamelijk in de segmenten van verse en gekoelde producten. Het aandeel verse, gekoelde en diepvries producten bedraagt momenteel 48% van de omzet van de supermarkten, maar wordt verwacht te stijgen tot 60%. Retailers zullen niet langer individuele producten of assortimenten kopen, maar zullen het hele proces gaan beheersen, van ingrediënt tot en met productie, om er zich op die manier van te verzekeren dat ze met het eindproduct tegemoet komen aan de wensen van de consumenten.

Deze retailers zullen gaan werken met voorkeursleveranciers die ze beoordelen aan de hand van een aantal kritische factoren, waarbij kwaliteit en veiligheid als absolute voorwaarde gehanteerd worden. De kritische factoren zijn de winstgevendheid voor de retailer, het onderscheidend vermogen voor de retailer, de invloed op consumenten loyaliteit en de mogelijkheid om een innovatief imago voor de retailer te creëren.

Over Cap Gemini Ernst & Young Cap Gemini Ernst & Young is een vooraanstaande organisatie in management consulting en IT-dienstverlening. Het geïntegreerd kunnen aanbieden van deze activiteiten maakt de onderneming tot een unieke zakelijke dienstverlener. Het bedrijf helpt middelgrote tot grote nationale en multinationale ondernemingen en non-profit organisaties met het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Wereldwijd telt de organisatie meer dan 60.000 medewerkers, waarvan 7.000 in Nederland. De organisatie is genoteerd aan de aandelenbeurzen in Parijs en Amsterdam en behaalde in 2000 een omzet van 8,5 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.nl.cgey.com.

Voor meer informatie:
Nanne van Nunen
030 689 6913, mobiel: 06 12 99 37 29 (nanne.van.nunen@cgey.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...