Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bescherming monumenten en dorpsgezicht in Ingelmunster

Datum nieuwsfeit: 14-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige deputatie adviseert gedeeltelijk gunstig over de bescherming van vier monumenten en een dorpsgezicht in Ingelmunster Brugge, 14/2/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gedeeltelijk gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming van enkele monumenten en een dorpsgezicht in Ingelmunster. Het betreft de begraafplaats van Ingelmunster met de centrale grafkapel en enkele graftekens, de hoeve dheerlijkhede van Deefakker langs de Meulebekestraat en de Hazekapel in de Doelstraat.

De begraafplaats van Ingelmunster werd aangelegd op een terrein dat in 1859 geschonken werd door baron Charles Alberic Clement Graaf de Montblanc, de toenmalige kasteelheer. Vanaf 1885, het jaar van de eerste uitbreiding, werd uitsluitend op dit kerkhof begraven en dus niet langer meer op het oude kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Centraal op de begraafplaats staat de imposante grafkapel van de familie de Montblanc, een uitzonderlijk en prestigieus voorbeeld van funeraire architectuur. Deze grafkapel, met belangrijke historische en architectuurhistorische waarde, wordt als monument voorgedragen. Langs de centrale laan, die naar de kapel leidt, zijn de belangrijkste graftekens te vinden. Het dorpsgezicht omvat de centrale laan met omliggende graftekens en de grafkapel van de familie de Montblanc. Er worden ook drieëntwintig afzonderlijke graftekens als monument voorgedragen. De graven dateren allen uit de periode 1890-1935 en illustreren de diverse stijlen die in de funeraire kunst gebruikt werden.

De historische hoeve Dheerlijkhede van Deefakker werd voor het eerst vermeld omstreeks 1600. De locatie van de huidige gebouwen gaat in belangrijke mate terug op de 18de-eeuwse situatie, maar de gebouwen zelf dateren hoofdzakelijk uit de late 19de eeuw. Rond het gedeeltelijk verharde erf zijn het boerenhuis, de stallingen, de dwarsschuur met wagenhuis, de paardenstal en de kleine en de grote ast opgesteld. De hoeve is representatief voor de landelijke architectuur in de regio. Achter de hoeve bevindt zich een starthuisje dat deel heeft uitgemaakt van het tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger aangelegde vliegveld.

Tot slot wordt ook de 19de-eeuwse Hazekapel aan de Doelstraat samen met de twee aanpalende huisjes als monument voorgesteld. Deze kapel, toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus, is een goed voorbeeld van volksdevotie
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen is van oordeel dat de bescherming van de begraafplaats met de grafkapel en de drieëntwintig graftekens, de hoeve Dheerlijkhede van Deefakker en de Hazekapel gerechtvaardigd is. De bescherming als monument van de arbeidershuisjes in de Doelstraat werd ongunstig geadviseerd. De bestendige deputatie is van oordeel dat deze woningen zelf een te geringe waarde hebben om voor bescherming als monument in aanmerking te komen. De definitieve beslissing over de bescherming berust bij minister Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: jeroen.cornilly@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie