Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CPB-doorrekening bevestigt kritiek SP op WAO-advies SER

Datum nieuwsfeit: 14-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

SP: SER-plan WAO van de baan

14 februari 2002

CPB-doorrekening bevestigt kritiek SP op WAO-advies SER

Tweede-Kamerlid Jan de Wit (SP) heeft aan staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestiging gevraagd van de berichtgeving dat het kabinet het SER-advies verwerpt. Volgens De Wit bevestigen de cijfers van het CPB precies de vermoedens van de SP, op basis waarvan hij direct na het verschijnen het SER-advies verwierp. De Wit: 'Het is nu zaak om de WAO te behouden en de arbeidsongeschiktheid en het nodeloos langs de kant staan van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers te bestrijden.'

Het CPB legt precies de vinger op de zere plek: het is zeer de vraag of het wel mogelijk is om een onderscheid te maken tussen volledige arbeidsongeschiktheid die wél en die n¡et langer dan vijf jaar duurt. Daarom zou het drukkende effect op de instroom wel eens veel minder kunnen zijn dan waar de SER vanuit gaat. Vooral omdat vanuit de werkgevers, de werknemers én de verzekeraars een groot belang bestaat om de kosten af te wentelen.
Als de instroom wél beperkt wordt tot het deel dat de SER voorziet, dan zijn de gevolgen nog veel ernstiger. Volgens de SP - én nu het CPB
- betekent lagere WAO-instroom nog geen hogere arbeidsparticipatie. Daardoor komen de meeste werknemers die volgens de huidige normen wél volledig arbeidsongeschikt zijn en volgens de nieuwe normen n¡et in de nWAO komen na twee jaar ziekte in de WW en daarna in een regeling op bijstandsniveau.

Hoogervorst - en de rest van de regering - doet er goed aan het SER-advies te verwerpen en de oorzaken van arbeidsongeschiktheid te bestrijden, in plaats van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan te pakken. Daarnaast moet hij werkelijk werk maken van het bieden van kansen op (aangepast) werk voor WAO-ers die nu willen werken. (zo'n 200.000) De SP doet hiervoor duidelijke voorstellen in haar verkiezingsprogramma die meer effect sorteren dan het onzalige plan van de SER.

Jan de Wit: (070) 318 2808 of 06- 22 788 042
Tuur Elzinga: (070) 318 3807, 06- 24 27 29 80

14 feb 02 17:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie