Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mondgezondheidsorganisaties nuanceren gevaar van zoete appel

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Nederlandse mondgezondheidsorganisaties nuanceren gevaar van zoete appel

Appel is noch goed, noch slecht voor het gebit

Woerden, 15 februari 2002

Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is gebleken dat het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig procent is toegenomen. Britse tandartsen hebben de aanval geopend op de appel. Door het hoge suikergehalte kan er volgens de Britten net zo goed worden gesnoept. Het Ivoren Kruis en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zijn het daar niet mee eens. Zij vinden geen redenen om de appel in de ban te doen.

Appels zijn niet speciaal goed of slecht voor het gebit. Tandartsen gebruiken de slogan 'Snoep verstandig, eet een appel' dan ook al vijftien jaar niet meer. Appels zijn niet slechter of beter voor het gebit dan ander eten. Ook als zou blijken dat de appels ook in Nederland in tien jaar tijd veel zoeter zijn geworden, is dat voor het Ivoren Kruis en NIGZ nog geen reden om het eten van appels als groot probleem voor de mondgezondheid te zien.

Niet meer dan zeven eetmomenten per dag
De discussies over het al dan niet eten van appels gaat voorbij aan een veel belangrijker aspect, namelijk het aantal eetmomenten. Het is vooral belangrijk niet meer dan zeven keer per dag te eten. In veel dingen die we eten en drinken zitten suikers. Niet alleen in snoepjes en koekjes bij de thee. Ook appels en zelfs citroenen bevatten suikers, en daarnaast ook zuur, dat slijtage kan veroorzaken. De suikers worden door bacteriën in de mond in een zuur omgezet. Dit zuur, samen met het zuur dat van nature al in het fruit zit, tast het glazuur van tanden en kiezen aan.

Het aantal zuurstoten is van belang
Of dat daadwerkelijk tot gaatjes of slijtage leidt, hangt vooral af van het aantal keren dat het gebit een zuurstoot te verwerken krijgt. Eten we de hele dag door, dan krijgt het gebit onvoldoende de tijd zich te herstellen, met gaatjes of slijtage als gevolg.
Het gebit kan drie maaltijden per dag en maximaal vier tussendoortjes per dag aan. Wie daarnaast tweemaal per dag de tanden poetst, krijgt in de regel geen problemen. In tegenstelling tot snoep bevat een appel (en ander fruit) behalve suikers allerlei andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, voedingsvezel en zogenaamde bio-actieve stoffen. Om gezond en fit te blijven, adviseert het Voedingscentrum dan ook dagelijks twee stuks fruit te eten. Dit kan bij een maaltijd of als tussendoortje.

Conclusie
Een appel past heel goed in het dagelijks voedingspatroon zonder schade voor de tanden te veroorzaken. Let voor de gezondheid van de tanden alleen wel op het aantal keren dat je per dag
iets eet of drinkt. Zeker met twee maal poetsen per dag, kan het eten van een appel geen kwaad.
Het NIGZ en Ivoren Kruis staan niet alleen in hun mening, ook de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde NMT) en het Voedingscentrum hebben een genuanceerdere opvatting over dit onderwerp.

Meer informatie

Ivoren Kruis: prof. dr. G.J. Truin, voorzitter Ivoren Kruis (024) 36 16 410
NIGZ:: mw. A. Tjalsma, mondhygiëniste (0348) 437 897

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie