Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse stijging faillissementen in 2001

Datum nieuwsfeit: 15-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS: Forse stijging faillissementen

In 2001 zijn ruim 5 800 faillissementen uitgesproken. Dit is 30 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee wordt de stijgende tendens van 2000 voortgezet, aldus het CBS. De toename in 2001 wordt voor meer dan de helft veroorzaakt door een groter aantal faillissementen bij bedrijven en instellingen. In alle bedrijfstakken zijn vorig jaar meer bedrijven en instellingen failliet verklaard dan een jaar eerder. Ook bij particulieren is het aantal faillissementen fors gestegen.

Meeste faillissementen bij BV's
Het aantal faillissementen bij bedrijven en instellingen is met 21 procent toegenomen. Het aantal uitgesproken faillissementen van BV's bedroeg vorig jaar ruim 2 900. Hiermee nemen zij de helft van het totale aantal faillissementen voor hun rekening. Het CBS heeft in alle bedrijfstakken een stijging van het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen geregistreerd.

Meer faillissementen bij particulieren
Bij particulieren is het aantal faillietverklaringen met eenderde toegenomen. Bij particulieren zonder eenmanszaak is het aantal faillissementen met meer dan 60 procent toegenomen. Bij particulieren met een eenmanszaak is er slechts sprake van een lichte stijging. De toename van het aantal faillissementen bij particulieren is voor een deel het gevolg van omzetting van een wettelijke schuldsaneringsregeling in een faillissement. In 2001 is bij meer dan 8 500 particulieren definitief een schuldsaneringsregeling van toepassing verklaard.

Regionale verschillen
In alle provincies is het aantal faillissementen in 2001 gestegen ten opzichte van 2000. De grootste procentuele stijging is waargenomen in Flevoland en de kleinste in Zeeland.

Technische toelichting
Per 1 december 1998 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van kracht geworden. Particulieren (natuurlijke personen met of zonder eenmanszaak) die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, kunnen onder voorwaarden een beroep doen op deze wet.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie