Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Begijnhof is en blijft openbaar toegankelijk

Datum nieuwsfeit: 15-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


---
|
Begijnhof is en blijft openbaar toegankelijk

Begijnhof is en blijft openbaar toegankelijk

Het Begijnhof is en blijft openbaar toegankelijk voor het publiek. Dit heeft wethouder Ton Hooijmaijers (Bouwen, Wonen en Economie Binnenstad) gisteren benadrukt in een gesprek met de Deken, de heer Stam, en Bisschop Van Burgstede. Zij zijn de vertegenwoordigers van de katholieke kerk op het hof. Hooijmaijers had hen uitgenodigd om de onrust en onduidelijkheid over de eventuele sluiting van het Begijnhof weg te nemen.Vorige week kondigde het bestuur van de Stichting Begijnhof aan in de toekomst een toegangsprijs op het hof te heffen om de overlast voor de bewoonsters te beperken.

Hooijmaijers: "Het eigendom van de paden en de openbare ruimte ligt echter bij de gemeente Amsterdam. Volgens de wegenwet is het officieel openbaar gebied. Van afsluiting van het Begijnhof kan dus geen sprake zijn. De toegankelijkheid van het hof en openbare instellingen zoals de kerken moet onbeperkt mogelijk zijn." Als eigenaar verzorgt de gemeente ook het onderhoud van de openbare ruimte en is zij verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid op het Begijnhof.

Sluiting van het Begijnhof voor het publiek vraagt bovendien om bouwkundige aanpassingen. De stichting wil een eigen ingang creëren aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waarvoor één van de huisjes moet worden doorgebroken. Hiervoor zal de gemeente geen vergunning verlenen.

Jaarlijks komen veel bezoekers en toeristen naar het Begijnhof. Voor de rust, voor de monumenten en de kerken of voor de geschiedenis die het hof met zich meedraagt. Deze belangrijke unieke toeristische functie moet in de binnenstad van Amsterdam behouden blijven. De wethouder stelt verder dat, indien er daadwerkelijk sprake is van onevenredige overlast, met alle betrokkenen naar een oplossing moet worden gezocht. Beperking van de toegang is daarbij uitgesloten.

Marleen Nieuwenhuis

^


-

© gemeente Amsterdam - 15-02-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie