Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lammermarkt culturele toegangspoort van de stad

Datum nieuwsfeit: 15-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Gemeente ontwikkelt visie voor herinrichting gebied

Lammermarkt culturele toegangspoort van de stad

Een stijlvol en groen 'parkplein' met een hotel, een brasserie, woningen en winkels. Een plein met een ondergrondse parkeergarage, een aanlegsteiger, ruimte voor de Drie Oktoberkermis, én een ingang naar een uitgebreid Stedelijk Museum De Lakenhal. Volgens het masterplan 'Kijkplein Leiden' kan het Lammermarktgebied zo uitgroeien tot de culturele en toeristische toegangspoort van de stad.

BOUWEN EN WONEN - Alleen tijdens de Drie Oktoberkermis leeft het gebied echt. Dan is de Lammermarkt een ontmoetingsplek en een belangrijk knooppunt in de richting van de binnenstad. En dat is precies de functie die het gebied volgens het masterplan Kijkplein Leiden ook de rest van het jaar kan krijgen: een gebied waar Leidenaars en toeristen niet omheen kunnen.
Een eerste visie is neergelegd in een masterplan. Welke ruimtelijke mogelijkheden heeft dit gebied? Welke rol speelt het Stedelijk Museum De Lakenhal? Wat kost een stedenbouwkundige vernieuwing van het gebied? Op deze vragen geeft het masterplan antwoord.

Cultuur en toerisme
In de discussienota Leiden in Kunst werd eerder opgemerkt dat Leiden geen echte ontmoetingsplek heeft voor culturele recreanten, leergierigen en 'avonturiers'. Het gebied tussen de Oude Singel en de Lammermarkt zou volgens deze nota tot zo'n trefpunt kunnen uitgroeien. Het masterplan Kijkplein Leiden richt zich dan ook vooral op het uitbuiten van de culturele en toeristische mogelijkheden van het Lammermarktgebied en het Lakenhalcomplex. De belangrijkste kenmerken van het plan zijn: een ondergrondse parkeergarage; een verhoogde rand van het plein waarlangs het verkeer stroomt; een nieuwe ingang van de Lakenhal aan de Lammermarkt; aanlegmogelijkheden voor de pleziervaart; een informatiepunt en een drie- of viersterrenhotel aan de Lammermarkt en een Stadstoonzaal.
Volgens het masterplan wordt de Lammermarkt aantrekkelijk groen: het bovengrondse parkeerterrein verdwijnt, en de groene randen van de Singel, het groen langs het Kiekpad en de es bij Molen de Valk blijven behouden. Zo ontstaat een 'parkplein' dat wordt ontsloten door nieuwe wandel- en fietsroutes, goede verbindingen met het openbaar vervoer en een uitgekiende route voor het autoverkeer.

Belangrijke rol Lakenhal
In het masterplan speelt het Stedelijk Museum De Lakenhal een belangrijke rol. Eén van de doelstellingen van het masterplan is het wegwerken van het achterstallig onderhoud en het ontwikkelen van nieuwe museumruimten. In het Scheltemacomplex, de loodsen van De Nobel en in de Lakenhal zelf kunnen nieuwe museumruimten worden ontwikkeld. Verder wordt in het plan de samenvoeging van het museum met het Centrum Beeldende Kunst (CBK) uitgewerkt.
Volgens het masterplan wordt Kijkplein Leiden een plein met levendige inkijkjes in het vernieuwde museum De Lakenhal. Er komen terrassen en binnenpleinen die ruimte bieden aan beeldenexposities, culturele manifestaties en horeca. Verder komt er ruimte voor nieuwe attracties zoals een Rembrandtmanifestatie en een Stadstoonzaal. In de Stadstoonzaal kunnen diverse Leidse organisaties, waaronder de rijksmusea, grote tentoonstellingen en culturele evenementen organiseren.

Informatieavond
De gemeente is benieuwd naar reacties op deze visie. Die reacties kunnen worden gegeven op een binnenkort te houden informatieavond. Waar en wanneer deze avond wordt gehouden, staat in de Stadskrant van volgende week. Het plan ligt ter inzage bij de informatiebalies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis en in de centrale openbare bibliotheek.

De Lammermarkt: straks de culturele en toeristische toegangspoort van de stad? Foto:

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie