Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hogere rechter kiest voor de eerste in internetuitspraak

Datum nieuwsfeit: 15-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

Hogere rechter vernietigt uitspraak rond Internetdomeinnaam

HOGERE RECHTER KIEST TOCH VOOR 'WIE HET EERST KOMT, DIE HET EERST

MAALT' IN INTERNETUITSPRAAK

Het Hof Den Haag heeft in hoger beroep een eerdere, opmerkelijke uitspraak over een domeinnaam alsnog vernietigd. Een jaar geleden stonden de Haagse en Amsterdamse vestigingen van de lederenwinkel Zumpolle, allebei inmiddels zelfstandige ondernemingen maar nog steeds dragers van dezelfde naam, voor de rechtbank Den Haag. De Amsterdamse Zumpolle-vestiging maakte destijds met succes bezwaar tegen het exclusieve gebruik van de Internetdomeinnaam Zumpolle door de Haagse lederenwinkel. De rechter bepaalde daarop dat op de website van Zumpolle.nl direct duidelijk diende te zijn dat er twee Zumpolle-winkels bestaan. Ook diende de site een doorklikmogelijkheid naar Zumpolle Amsterdam te bevatten. Het Haagse Hof heeft evenwel besloten dat Zumpolle Den Haag toch met recht het exclusieve gebruik van de domeinnaam heeft geclaimd.

Mr B. Meeuwsen van Holland Van Gijzen, advocaat voor de gedaagde Haagse vestiging van Zumpolle, noemde de eerdere uitspraak in kort geding 'interessant en creatief'. Wel vroeg hij zich al meteen af of met dit compromis voor beide ook een werkbare oplossing was gevonden. De uitspraak van de rechtbank was voor de gedaagde in ieder geval aanleiding om hoger beroep aan te tekenen. Met succes, naar nu blijkt, want het Hof Den Haag heeft de uitspraak van de rechtbank vernietigd. Daarmee lijkt het principe van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) van 'wie het eerste komt, die het eerste maalt' weer in ere te zijn hersteld. Meeuwsen vindt dat 'uiteindelijk toch ook de meest bevredigende uitkomst van deze zaak.' 'Het leek er even op alsof de rechtbank Den Haag een nieuwe bladzijde toevoegde aan de jurisprudentie over zaken rond domeinnamen. Nu mag je constateren dat het Hof voor een dergelijke toepassing in deze zaak onvoldoende aanleiding vindt. Alles blijft bij het oude, maar dat is tegelijkertijd ook het nieuwe inzicht dat door het hoger beroep ontstaat', aldus de advocaat van Zumpolle Den Haag. Meeuwsen wijst er wel op dat de uitspraak alleen betrekking heeft op de exclusiviteit van het gebruik van de domeinnaam (in relatie tot de Haagse vestiging) op het Internet en vooral is gehonoreerd omdat Zumpolle Den Haag landelijk adverteert en mailings verstuurt. Het Hof vond het daarom niet nodig dat Zumpolle Amsterdam ook een plek krijgt op Zumpolle.nl.

Einde bericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie